Sistem zaštite ima određene slabosti

#MevludinNuhodžić

Vidni rezultati koje su pripadnici službi zaštite i spašavanja postigli tokom ovogodišnje požarne sezone potvrđuju da je odgovor na tešku i zahtjevnu situaciju bio kvalitetan, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na sastanku sa predstavnicima lokalnih službi zaštite i spašavanja održanom u prostorijama MUP-a.

Nuhodžić s predstavnicima službi

Sagledavajući bilans stanja nakon perioda povećanog rizika od požara kojem je naša zemlja bila izložena tokom ljetnjih mjeseci, Nuhodžić je, kako je saopšteno, izrazio zahvalnost i poštovanje svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, koji su napornim radom i zalaganjem uspjeli da odbrane ono najdragocjenije – ljudske živote, domove građana i infrastrukturu.

„Rezultati su značajni jer je, kako je kazao ministar, za njihovo postizanje uložen ogroman napor i energija, bez obzira na skromne kapacitete kojima lokalne službe raspolažu. Osvrćući se na nedavno upućenu novčanu pomoć Vlade pripadnicima službi zaštite i spašavanja, Nuhodžić je kazao da taj gest predstavlja iskaz priznanja i poštovanja za uložene napore, ali da je u narednom periodu neophodno u kontinuitetu raditi na unapređenju kapaciteta i poboljšanju položaja pripadnika službi zaštite i spašavanja, prvenstveno sa nivoa lokalnih samouprava, budući da su ova pitanja u njihovoj direktnoj nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

Nuhodžić je najavio nova ulaganja u sistem zaštite i spašavanja, prvenstveno u avio kapacitete u narednoj budžetskoj godini, ali i napomenuo da će u narednom periodu određeni resursi biti poboljšani kroz projekte i donacije, kao i obuke kadra.

„Sagledavajući cjelokupan sistem crnogorskog sistema zaštite i spašavanja ministar je ocijenio da je situacija sa požarima otvorila i pojedina pitanja i pokazala da u sistemu postoje i određene slabosti, i s tim u vezi najavio da će u narednom periodu biti izrađena sveobuhvatna analiza koja će identifikovati konkretne probleme, naročito kada je riječ o nadležnostima na lokalnom i državnom nivou, i pokazati na koji način ih u buduće treba rješavati“, navodi se u saopštenju.

Nuhodžić je ocijenio da regulisanje pitanja treba sagledavati i kroz izmjene normativnog okvira, kako bi se stvorio prostor za unapređenje cjelokupnog sistema zaštite i spašavanja u našoj zemlji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!