Situacija u Andrijevici nije bolja nego u Plavu, veliki broj kuća više nije za život

#Društvo #Andrijevica #Plav #Šteta #Zemljotres

18033238_431867840497926_6722878439907068056_n.jpg

Opština Andrijevica nije uopšte prošla bolje od Plava, nego je čak u nekim mjestima situacija mnogo gora, kaže za Pobjedu Rade Marjanović, predsjednik opštinskih komisija za procjenu štete od nedavnog zemljotresa, koji je pogodio sjever države.

“Krov nije problem, da se lako popraviti, ali kad zidovi puknu, ugaoni kamen ili ćošak, u takvim se kućama više ne može živjeti”, naglasio je Marjanović.

On je i na čelu andrijevičke komisije i ističe da je intenzitet zemljotresa od 4. januara isti, ako ne i veći, u rubnim dijelovima Andrijevice, nego u Plavu, a stepen oštećenja kuća u selima Gračanica, Gornji Lug i Ulotina u velikom broju je i 100 odsto.

Marjanović podsjeća i da je epicentar zemljotresa bio na planini Visitor, na sedam i po kilometara prema Andrijevici, zbog čega su sela koja gravitiraju prema Plavu i pretrpjela velika oštećenja.

“U selu Ulotina 95 odsto kuća ima oštećenja od 70 do 100 odsto. Ista je situacija i u selu Gračanica i u Gornjem Lugu. Najviše su oštećene kuće sa tradicionalnom crnogorskom gradnjom, odnosno kuće pravljene od kamena”, istakao je Marjanović.

Tvrdi da postoje kuće koje nijesu za stanovanje i u kojima niko ne bi smio da provede noć.

“Zidovi u kućama tradicionalne gradnje, koji imaju vidljive spoljnje napukline, samo se zbog novih pomjeranja tla više šire, padaju plafoni i slično. I kod modernije gradnje imamo puno oštećenja, ali su u manjoj mjeri, odnosno nijesu toliko opasna kao kod tradicionalne”, objasnio je Marjanović.

Vladina pomoć

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku o hitnoj interventnoj podršci opštinama Plav, Andrijevica, Gusinje i Berane u ukupnom iznosu od 190.000 eura. Od toga, Andrijevici je pripalo 40.000 eura, što, prema mišljenju Marjanovića, nije dovoljno, ali će uspjeti najurgentnijim slučajevima da izađu u susret, do završetka procesa procjene štete.

“Nije dovoljno, ali će pomoći da se sad u prvom talasu pokaže porodicama da nijesu ostavljene na cjedilu, da ih država i društvo nijesu ostavili”, poručio je.

Do juče je komisiji stiglo 578 zahtjeva za procjenu štete. Na terenu se suočavaju i sa pokušajem prevara. Mahom, kako kaže, nailaze na zloupotrebe, odnosno ispostavi se da navodna oštećenja koja su prijavljena su ili neprimjetna ili se radi o starim pukotinama i to maltera, ne zida.

“Obavezni smo da uradimo procjenu za svaki zahtjev, ali ako mislimo kvalitetno da odradimo posao, finalni izvještaj ne može biti završen za najmanje mjesec dana. Na rubovima planina već je pao snijeg, to su razuđena područja, do mnogih kuća ne možete doći drugačije osim pješke”, objasnio je Marjanović.

U Plavu ne znaju kako da podijele novac

U plavskoj opštini još ne znaju na koji način će podijeliti 70.000 eura, koliko im je pripalo od iznosa koji je Vlada izdvojila za hitnu pomoć ugroženim područjima.

Prvi čovjek ove opštine Orhan Šahmanović za Pobjedu je kazao da će se u ponedjeljak sastati sa predsjednicom Vladine komisije, ministarkom bez portfelja Marijom Vučinović, kako bi se dogovorili na koji način je najbolje da se ovaj novac podijeli.

Orhan Šahmanović

Istakao je i da ni cent Vladine pomoći neće biti utrošen bez konsultacije sa Vučinović.

“Ako damo sredstva građanima, plašim se da će ih potrošiti i da ih neće uložiti u radove. Vidjećemo šta Vlada preporučuje”, naglasio je Šahmanović i dodao da bi jedna od solucija mogla biti pretakanje novca u građevinski materijal.

Procjena štete biće gotova do srijede, nakon čega će predati finalni izvještaj Vladinoj komisiji. Prema dosadašnjem izvještaju opštinske komisije, kako je rekao, čak 10 do 15 kuća nijesu useljive, ali u njima niko nije ni stanovao.

“S druge strane, sedam do 10 kuća su u kritičnom stanju, pa ćemo vidjeti kako u ovom, zimskom, periodu možemo reagovati ili da sačekamo proljeće, a da familijama obezbijedimo bezbjedan smještaj”, kazao je Šahmanović.

Prema njegovim riječima, očekivanja da će se odmah početi sa radovima su nerealna.

“Na sjeveru građevinska sezona traje do oktobra. Januar je i ne može se mnogo raditi, ali vidjećemo u zavisnosti od vremenskih prilika”, rekao je Šahmanović.

Ž.N.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!