Škrelja da podnese ostavku

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) Crne Gore, Građanska akcija Budve, više nezavisnih odbornika i NVO sektora zatražili su hitnu ostavku predsjednika Administrativnog odbora Ljuiđa Škrelje zbog, kako su saopštili, „njegovih stavova da odluke sudova ne interesuju i ne obavezuju odbor i Skupštinu Crne Gore“ u vezi sa razrješenjem Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića s pozicije članova Savjeta RTCG.

Joksimović smatra da se stavovima Škrelje nanosi se ogromna šteta Crnoj Gori

Predsjednik PIR-a, Momo Joksimović, saopštio je da u svim zemljama razvijene demokratije, a posebno onima koje su na putu ka EU, parlament, kao zakonodavni organ vlasti ima specifičnu ulogu u odnosu na sudsku i izvršnu vlast.

„Ove tri grane vlasti su nezavisne, samostalne i jedna drugu kontrolišu. Izjave Ljuiđa Škrelje, da sudovi nijesu nadležni da odlučuju u ovim pojedinačnim pravnim aktima koje donose Admninistrativni odbor i Skupština Crne Gore, pokazuju namjerno i stvarno neznanje i nepoznavanje funkcionisanja pravnog sistema, što u svakom slučaju zabrinjava javnost Crne Gore“, saopštio je Joksimović.

On smatra da nije slučajno da je odluka sudije Osnovnog suda u Nikšiću istovjetna sa odlukom Osnovnog suda u Podgorici povodom slučaja Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića, a kojima se nalaže hitan povratak u Savjet RTCG do okončanja parničnog postupka.

„Nije slučajno ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, u emisiji iz ‘Iz pravog ugla’ decidno izjavio: ‘Odluke suda se moraju poštovati’, i taj stav je ponovio više puta. Svakome pravniku i poznavaocu evropske prakse je znano da Odluka u smislu člana 6, stav 1 Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama mora biti detaljno obrazložena, mora sadržati razloge kako bi se omogućilo osporavanje te odluke ulaganjem pravnog lijeka“, saopštio je Joksimović.

On podsjeća crnogorsku javnost da istaknuti profesor sa beogradskog univerziteta i predsjednika Agencije za antikorupciju Srbije, prof, dr Čedomira Čupića, „stoji izričit stav da u slučajevima Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića, članova Savjeta RTCG nema elementa konflikta inmteresa, između ostalog što se ne radiu o licima koja obavljaju funkcionerske poslove“.

„Predsjedništvo Partije PIR, predstavnici NVO, a posebno stručnjaci pravne nauke, prof. dr Kosara Đokić i prof. dr Mile Milinović, takođe stoje na stanovištu da u ovim konkretnim slučajevima nema ni govora o konfliktu interesa i voljni su besplatno braniti Vukčevića i Đurovića“, istakao je Joksimović.

On smatra da se takvim stavovima Škrelje, kao predsjednika Administrativnog odbora, o nepoštovanju odluka sudova, nanosi ogromna šteta Crnoj Gori u pregovorima u pregovaračkim poglavlojima 23 i 24.

„Kao da se vlasti ne žuri ulazak u EU, kako bi i dalje mogli da pljačkaju ovaj ionako pokradeni narod. Očito je i to da režim želi preko Škrelje i Administrativnog odbora, tako i preko krnje Skupštine Crne Gore, da u Savjet RTCG umjesto odgovornih, savjesnih i profesionalnih ljudi, postavi svoje poltrone i poslušne rukovodioce“, zaključio je Joksimović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!