Skupština otvorenija i transparentnija

#IvanBrajović #SkupštinaCrneGore #Nvo

Skupština Crne Gore je postigla značajno veću otvorenost i transparentnost rada, što je dobra osnova za dalji napredak u razmijeni mišljenja sa civilnim sektorom, kako kroz organizacije, tako i individualno, zaključeno je između ostalog na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa predstavnicima nevladinih organizacija CEDEM, CDT, CEMI, MANS i GA koje su uključene u praćenje izbornog procesa u Crnoj Gori.

.

Sagovornici su se složili i da je otvorena i konstruktivna saradnja Skupštine Crne Gore i nevladinog sektora, sa nepristrasnim i objektivnim pristupom, u interesu daljeg napretka institucija i crnogorskog društva u cjelini.

„Zajednički je zaključeno da je Skupština postigla značajno veću otvorenost i transparentnost rada, što je dobra osnova za dalji napredak u razmijeni mišljenja sa civilnim sektorom, kako kroz organizacije, tako i individualno“, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Tokom razgovora, kako dodaju, bilo je riječi o primjeni dobrih praksi iz razvijenijih demokratskih društava, uključivanju eksperata koji bi analitičkom potporom dali osnovu za rad na daljem unapređenju zakonodavnih okvira, kvalitetu dokumenata, procedura i drugih elemanata od značaja za zakonodavnu i kontrolnu ulogu Skupštine, a bilo je riječi i o izbornom ili nekom drugom procesu u interesu cijelog društva.

.

„Predsjednik Skupštine je naglasio da ocjena po kojoj je Skupština Crne Gore najotvoreniji parlament u regionu, dobijena u okviru istraživanja Regionalnog indeksa otvorenosti, predstavlja podsticaj za dodatno povećanje otvorenosti rada i dvosmjerne komunikacije između parlamenta i crnogorske javnosti“, navodi se u saopštenju.

Brajović je najavio da će do kraja godine biti održan Cetinjski parlamentarni forumi koji će se baviti upravo temom koja se tiče jačanja otvorenosti rada parlamenta, slanje otvorenijih poruka ka inicijativama građanskog društva sa ciljem dalje demokratizacije društva kroz podsticaj kulture rada i dijaloga.

Sastanak sa nevladinim organizacijama je održan na dvadesetu godišnjicu od usvajanja Univerzalne deklaracije o demokratiji od strane Interparlamentarne unije, kao i na desetu godišnjicu od odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da se 15. septembar proglasi za Međunarodni dan demokratije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!