Spasioci se na međunarodnoj vježbi na Zeti obučili za zaštitu tokom poplava

DSC_0732.jpg

Međunarodna pokazna vježba na temu zaštite i spasavanja u slučaju poplava, u kojoj su 32 spasioca iz Crne Gore, Slovenije i Češke provjerila i pokazala spremnost za spasavanje na brzim vodama po sistemu Rescue 3, održana je danas u Podgorici, na rijeci Zeti.

Kako je saopšteno iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore, vježbi, organizovanoj u okviru projekta DIRECT-Budimo otporni na nepogode, prethodila je četvorodnevna obuka spasilaca iz tri zemlje, koja je uključivala teoretski i praktični dio, a tokom koje su učesnici imali priliku da od licenciranih instruktora iz Hrvatske Gorske službe spasavanja uče o savremenim metodama zaštite i spasavanja na brzim vodama.

Polaznici koji su tokom obuke savladali zahtjeve i vještine koje takva vrsta obuke zahtijeva dobiće međunarodno priznate sertifikate Rescue 3.

Projekat realizuju FORS Montenegro-Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije DG ECHO.

Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!