Stvoreni uslovi za razvoj saobraćaja u regionu

#MinistarstvoSaobraćaja

Ugovor o osnivanju Transportne zajednice Zapadnog Balkana, potpisan na engleskom jeziku na Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, 12. jula 2017.godine, potpisan je u ponedjeljak u sjedištu Savjeta Evropske unije u Briselu na zvaničnim jezicima država potpisnica, čime se stvaraju uslovi za snažniji razvoj saobraćajne infrastrukture i unapređenje kvaliteta i bezbjednosti saobraćaja u regionu.

.

„Potpisivanjem šefova stalnih misija pri EU zemalja Zapadnog Balkana i stalne predstavnice Estonije pri EU ambasadorke Kaja Tael, čija država predsjedava EU, označen je početak privremene primjene Ugovora, do okončanja procesa ratifikacije u nacionalnim parlamentima zemalja regiona“, saopšteno je iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

U ime Crne Gore, Ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana potpisao je šef Misije Crne Gore pri EU ambasador Bojan Šarkić.

„Potpisivanje i početak privremene primjene Ugovora o osnivanju Transportne zajednice predstavlja suštinski napredak u saobraćajnom povezivanju zemalja regiona i Evropske unije. Primjenom Ugovora, Crna Gora će obezbijediti punu integraciju u transportno tržište Evropske unije, što je ključni preduslov za uspješno okončanje ukupnog procesa društvene, ekonomske i političke integracije naše zemlje u Evropsku uniju“, saopštio je nakon ceremonije potpisivanja ambasador Šarkić.

On je podsjetio da je ovaj događaj rezultat kontinuiranog i posvećenog rada Vlade Crne Gore i Ministarstva saobraćaja i pomorstva na pripremi i usaglašavanju ovog značajnog međunarodnog dokumenta.

„Ambasador Šarkić je kazao da će sprovođenje Ugovora o osnivanju Transportne zajednice Zapadnog Balkana obezbijediti bolju saobraćajnu povezanost zemalja regiona, kao i brže dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti, u cilju pune integracije Zapadnog Balkana u saobraćajnu mrežu Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Saobraćajna integracija regiona jedan je od ključnih prioriteta politike proširenja, čemu u prilog govori odluka Evropske komisije da, do 2020. godine, za sufinansiranje infrastrukturnih saobraćajnih projekata u regionu obezbijedi bespovratnu finansijsku pomoć u vrijednosti od milijardu eura.

„Procjenjuje se da će navedene investicije obezbijediti otvaranje preko 45.000 novih radnih mjesta i podstaći ukupna ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u vrijednosti od četiri milijarde eura, što će rezutirati značajnim ekonomskim rastom i boljim kvalitetom života u regionu Zapadnog Balkana“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!