Sumnja se na još jedan slučaj malih boginja

boginje.jpg

U Institutu za bolesti djece smještena je još jedna jednogodišnja djevojčica za koju se sumnja da ima male boginje, potvrđeno je Pobjedi iz Kliničkog centra.

Kod nje još nije potvrđeno da ima morbile, ali je zbog predostrožnosti od širenja bolesti hospitalizovana dok ne budu gotovi rezultati.

Desetomjesečna djevojčica i trogodišnji dječak, kod kojih su potvrđene male boginje, za sada su stabilnog zdravstvenog stanja i biće pod nadzorom ljekara do potpunog oporavka.

Do sada je u Crnoj Gori potvrđeno pet slučajeva obolijevanja od malih boginja.

U svim slučajevima, kako su ranije saopštili iz Instituta za javno zdravlje, radilo se o “uvozu virusa”, pri čemu lokalna prenošenja morbila kod nas još nijesu registrovana.

Iz Instituta juče je preporučeno osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od malih boginja, a koje pritom ne znaju da li su vakcinisane ili preležale tu bolest, da telefonom obavijeste izabranog doktora ili epidemiološku službu. Potrebno je da izbjegavaju društvene kontakte dok traje zaraznost.

Idealno bi bilo početi izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije počev od petog dana nakon kontakta sa oboljelom osobom, pa sve do 21. dana. Tokom tog perioda potrebno je pratiti sopstveno zdravstveno stanje mjeriti temperaturu i na prvu pojavu simptoma prehlade (povišena tjelesna temperatura, kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost) telefonom obavjestiti izabranog ljekara, saopštili su oni.

Iz Instituta su upozorili da odrasle osobe tokom perioda inkubacije izbjegavaju sve kontakte sa osjetljivim kategorijama trudnicama, djecom koja imaju do 12 mjeseci, kao i osobama koje mogu da imaju problema sa funkcionisanjem imunološkog sistema, uključujući oboljele od kancera i koje primaju hemio ili radio terapiju.

“Odrasle osobe tokom perioda inkubacije ne bi trebalo da odlaze na posao, posebno ako ih priroda posla stavlja u kontakt sa osobama koje su u najvećem riziku od razvoja komplikacija morbila mala djeca, djeca u kolektivnim smj eštajima, djeca u vrtićima, djeca u bolnicama, hronično oboljela i stara lica”, rekli su iz Instituta.

Dodali su da tokom perioda zaraznosti osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženima ne treba da idu u školu ili vrtić, na rođendane i slavlja.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!