Svjetski dan borbe protiv artritisa: “Ne odlaži poveži se već danas”

#Društvo #Artritis #Kampanja

7-cosas-que-no-sabes-sobre-la-artritis-1.jpg

Evropska liga za borbu protiv reumatizma (EULAR), pokrenula je kampanju pod nazivom “Ne odlaži, poveži se već danas”, koja ističe značaj rane dijagnoze artritisa i ranog započinjanja terapije koja dokazano daje pozitivne rezultate, lakšu kontrolu bolesti, smanjuje bol i spriječava pojavu teških invaliditeta.

Ovaj moto, kako su saopštili organizatori, opominje ljude koji osjete simptome reumatizma da se što prije jave svom izabranom ljekaru koji će na osnovu nalaza procjeniti da li postoje indikacije za upućivanje na dalju dijagnostiku i pregled reumatologa.

“Paralelno sa glavnom kampanjom, Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti je pokrenulo Peticiju za promjenu Pravilnika Fonda zdravstvenog osiguranja o indikacijama i načinu korišćena medicinske rehabilitacije u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju, a kojom bi se oboljelima od reumatoidnog artritisa omogućila redovna godišnja medicinska rehabilitacija u Institutu ‘Dr Simo Milošević’ Igalo, o trošku Fonda”, dodaju oni.

Ova kampanja je pokrenuta povodom 12. oktobra kada se širom planete obilježava se Svjetski dan borbe protiv artritisa. Manifestacije, koje se organizuju, usmjerene su na podizanje društvene svijesti o reumatskim i mišićno-koštanim bolestima i skretanje pažnje javnosti na

“Samo u zemljama Evropske unije, gdje postoje pouzdani podaci, od reumatskih oboljenja pati više od 120 miliona ljudi. Ova stanja se pojavljuju i kod muškaraca i žena, svih starosnih dobi, uključujući djecu i bebe. Bolesti zapaljenskog reumatizma predstavljaju izazov i za naučnike i za ljekare, specijaliste ove oblasti, a oboljelima, sa pojavom prvih simptoma počinje svakodnevna borba sa bolom, a s obzirom na sistemski karaker ovih oboljenja, javljaju se raznovrsni simptomi koji otežavaju normalan život i svakodnevne obaveze”, dodaju oni.

Ne postoji jednostavan test kojim se, kako tvrde, može utvrditi dijagnoza kod ovih oboljenja, već se ona temelji na višestrukim dijagnostičkim procedurama i fizičkom pregledu.

Ovom prilikom pozivaju kreatore zdravstvene politike i zdravstvene radnike, da za oboljele od reumatskih stanja obezbjede brži i efikasniji pristup procedurama dijagnostike, savremenom liječenju i medicinskoj rehabilitaciji.

“Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti, kao višegodišnji član EULAR-a, je pokrenulo niz aktivnosti, u sklopu zajedničke kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv artritisa i ovogodišnjeg motoa “Ne odlaži, poveži se već danas”. Radi informisanja javnosti odštampali smo postere, flajere, a za oboljele od reumatoidnog artritisa, štampana je i edukativna brošura”, ističu oni.

U holu Delta sitija, danas će u toku cijelog radnog vremena, biće otvoren štand sa obilježljima ovog Udruženja, gdje će volonteri dijeliti flajere i davati informacije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!