Tajna izgubljenih eksponata

Kako su i kada iz Narodnog muzeja Crne Gore nestali vrijedni komadi Njegoševog namještaja, slike poznatih autora i drugi eksponati neprocjenjive vrijednosti, pitanja su koja zaokupljaju širu javnost mjesecima.

Mora se obaviti ogroman posao revizije ukupnog muzejskog fonda

Otvoreno je pitanje i da li je brojka nalaza Uprave za kulturna dobra iz 2013. od 2.900 eksponata neutvrđene materijalne vrijednosti, konačna.

Na odgovor ćemo čekati dugo, jer se mora obaviti ogroman posao revizije ukupnog muzejskog fonda, koji decenijama unazad niko nije mogao sprovesti.

Direktorica Narodnog muzeja, Vjera Borozan, za emisiju Pogledi autorke Vesne Terić, kaže da se „nažalost sada mora sacekati da prođu svi procesi“.

„Dakle prije svega proces revizije, ali kako revizije svih muzejskih jedinica i njihovih zbirki, tako i revizije dokumentacije“, kazala je Borozan.

No, znatno prije nego što je Aleksandar Berkuljan uzburkao javnost pričom o nestanku blizu tri hiljade vrijednih eksponata iz Narodnog muzeja, Pavle Novaković, poznati crnogorski kolekcionar i autor monografije „Perper – crnogorski novac“, na ličnom je primjeru shvatio da je u muzeju vrag odnio šalu.

On je 1997. prodao Vladi tri eksponata za Narodni muzej.

„Među njima je bio i divizijarski grb, brigadirski je po formi, ali u suštini je taj grb nosio i kao divizijar Mitar Martinović. On je karakterističan po tome što je bio jedini brigadir artiljerijski u crnogorskoj vojsci, to je ta njegova velika rijetkost“, kaže Novaković.

U avgustu 97. jedan od najrjeđih i najvrednijih vojnih grbova – divizijarski grb Mitra Martinovića i još dva eksponata iz Novakovićeve privatne kolekcije sele se u Narodni muzej Crne Gore na uvid cjelokupnoj javnosti. Vjerovao je da će tu biti sigurni. No, čudna priča o čuvarima kulturne baštine tu ne završava.

„2014. od trgovca antikvitetima kojega sam znao tridesetak godina već, donio mi je isti takav grb. Ja sam znao za drugi primjerak grba i kod koga je, u našim kolekcionarskim krugovima se zna od prilike đe je što …. i ja da skratim priču to kupim. Dalje se ništa ne dešava do jeseni 2015. kad sam imao neke goste. Ja sa njima obilazim muzej i u Istorijskom muzeju dje je grb stajao makar 14, 15 godina, ja sam taj grb par godina prije toga vidio, znači to je bila 2011. 2012. bio je u vitrini. I što bi rekli upalila mi se crvena lampica, kad sam ovaj kupio 2014. nijesam mogao ni pretpostaviti da je to taj iz vitrine“, priča Novaković.

Novaković se potom obraća direktoru Narodnog muzeja zahtjevom da mu dozvoli snimanje tri predmeta koje je prodao muzeju.

Pavle Pejović, bivši direktor Narodnog muzeja, kaže da je uradio ono što se od njega tražilo.

„Ja sam gospodinu Novakovicu izašao u susret, meni je žao što se to desilo“, kaže Pejović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!