U CG 80 oboljelih od tuberkuloze

#InstitutZaJavnoZdravlje #Tuberkuloza

Crna Gora spada u zemlje sa niskom učestalošću tuberkuloze (TBC), a u 2015. godini prijavljeno je 80 slučajeva obolijevanja od te bolesti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Od 80 oboljelih 55 je muškaraca, 24 žene i jedno dijete (foto: rtcg.me)

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava 24. marta u cijelom svijetu, s namjerom da skrene pažnju javnosti da je problem tuberkuloze, iako ne u obimu u kojem je nekada bio prisutan, ipak još uvijek evidentan u svim, a posebno u nerazvijenim zemljama.

„Crna Gora spada u zemlje sa niskom incidencijom TBC. Prema podacima IJZ u 2015. godini u Crnoj Gori prijavljeno je 80 slučajeva obolijevanja od aktivne TBC-e i to: 55 muškaraca (69 odsto), 24 žene (30 odsto) i jedno dijete (jedan odsto)“, saopšteno je iz IJZ.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kako se navodi, TBC je i danas globalna opasnost jer je i dalje među prvih deset uzročnika smrtnosti.

„Procjenjuje se da je u 2015. godini broj novooboljelih u svijetu iznosio 10,4 miliona, od kojih je 5,9 miliona (56 odsto) muškaraca, 3,5 miliona (34 odsto) žena i jedan milion (deset odsto) djece“, dodaje se u saopštenju.

U istom periodu, kako su rekli iz IJZ, identifikovan je jedan slučaj multirezistentne(MDR) i jedan slučaj ekstremno rezistentne (EDR) TBC-e. „Posmatrano tokom perioda od 2000. do 2015. godine primjetna je tendencija pada broja novooboljelih od TBC-e“.

„Adekvatna kontrola putem redovnih vakcinacija, prepoznavanjem ranih simptoma bolesti, sa posebnim osvrtom na djecu mlađu od pet godina života u čijoj porodici postoje potvrđeni slučajevi TBC-e, kao i bolji standard stanovništva Crne Gore uslovili su pad broja oboljelih od ove bolesti“, kazali su iz IJZ.

Prema posljednjim podacima, kako je saopšteno, stopa umiranja od TBC-a iznosila je 0,48 na 100.000 stanovnika.

„TBC uzrokuje Mycobacterium tuberculosis, kojeg je otkrio dr. Robert Koh 24. marta 1882. godine. Nakon otkrića antibiotika, TBC-a se smatrala pobijeđenom bolešću, međutim, opasnost od ove bolesti se vratila, udružena sa novom bolešću, AIDS-om (sindrom stečenog nedostatka imuniteta), i s još opasnijim oblikom bolesti, MDR, koja predstavlja oblik bolesti kada je bacil TBC-e otporan na osnovne lijekove koji se koriste u liječenju TBC-e“, navodis e u saopštenju.

Iz tog razloga, kako je pojašnjeno, liječenje tog oblika bolesti je skuplje i traje duže.

„TBC je kapljična infekcija koja se prenosi vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Od svih bolesnika oboljelih od TBC-e njih 90 odsto boluje od TBC-e pluća. Postoje i vanplućni oblici te se TBC javlja i u limfnim čvorovima, bubrezima, kostima i crijevima“, navedeno je u saopštenju.

Najčešći simptomi, navode iz IJZ, su malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena tjelesna temperatura, uz kašalj koji je najčešće gustog sekreta, krvav i uporan, otežano disanje, bolovi u grudima.

„Faktori rizika za nastanak ove bolesti su smanjeni imunitet organizma, pušenje (pri čemu se rizik povećava sa dužinom pušačkog staža i brojem popušenih cigareta), zloupotreba alkohola, upotreba droga, prisustvo hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su dijabetes i bolesti sistema krvotoka, nizak socio-ekonomski status, dijeljenje životnog ili radnog prostora sa oboljelima. Bolesnici kojima je izvršena transplantacija organa ili koštane srži, oboljeli od HIV/AIDS-a spadaju, takođe, u grupu sa povećanim rizikom“, kaže se u saopštenju,

Nakon utvrđene dijagnoze započinje se liječenje u bolničkim uslovima: Ilustracija (foto: pixabay.com)

Kako su rekli iz IJZ, sve važniji faktori rizika, posebno u razvijenim zemljama postaju i neki lijekovi, kao što su kortikosteroidi, a neki autori ukazuju i na genetsku predispoziciju za obolijevanje od TBC-e.

„Mjere prevencije i kontrole TBC-a, kontinuirano realizuju centri za plućne bolesti i tuberkulozu u domovima zdravlja, dok se liječenje oboljenja sprovodi u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku“, kazali su iz IJZ.

Suština prevencije TBC-e je, kako je saopšteno, diseminacija informacija i podizanje kvantuma osnovnog znanja populacije o riziko faktorima koji doprinose pojavi TBC-a i kako oni mogu uticati na obolijevanje i tok liječenja.

„S obzirom da je TBC oboljenje preventabilnog karaktera, autori ističu kao važne mjere kojima se utiče na smanjenje prevalencije ove bolesti, rast opšeg i ličnog standarda, veći nivo obrazovanja, kao i mjere uticaja na ponašanje i prihvatanje zdravih stilova života“, navode iz Instituta.

Osim toga, mjere kontrole upotrebe duvana u opštoj populaciji i identifikovanje TBC-a među alkoholičarima i njihovo uspješno liječenje su važna mjera prevencije bolesti.

„IJZ u skladu sa kalendarom zdravlja, aktivno učestvuje u mjerama prevencije putem zdravstvenog vaspitanja stanovnistva, jer je za preveniranje pojave bolesti, važno upoznavanje sa karakteristikama oboljenja, načinom na koji se bolest prenosi i mjerama koje se preduzimaju radi zaštite od TBC-e“, kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, Centar za promociju zdravlja IJZ organizovaće edukativne radionice na temu prevencija i značaj liječenja TBC-a među pripadnicima vulnerabilnih kategorija, kao što su Romi i djeca u školama.

Dijagnostika TBC-a se, kako su rekli, vrši na osnovu RTG snimka, mikrobiološke dijagnostike uzorka sekreta, bronhoskopije i patohistologije.

Iz Instituta pojašnjavajud a se, nakon utvrđene dijagnoze započinje liječenje, u bolničkim uslovima (izolovani od zdravog stanovnistva).

Tuberkuloza je, poručuju, je izlječiva, ako se pravilno liječi, adekvatnom terapijom i posebnim režimom života. „Liječenje TBC-e je dugotrajno, traje 6-9 mjeseci, a katkad i do godine dana, uvijek uz kombinaciju više lijekova“.

„Liječenje TBC-a je, takođe, mjera prevencije kojom se sprečava pojava recidiva i novooboljelih, a rano otkrivanje omogućiće smanjenje prevalnecije obolijevanja u populaciji. Važna preventivna mjera širenja bolesti je i primjena adekvatnih higijenskih mjera“, saopšteno je iz IJZ.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!