UNICEF: Oko 120 miliona djevojčica seksualno zlostavljano

By aleksandra stankovic

0509unicef


O
ko 120 miliona djevojčica u svijetu, mlađih od 20 godina, seksualno je zlostavljano, dok u Crnoj Gori skoro jedan od deset odraslih građana zna dijete ili odraslu osobu koja je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, pokazuje izvještaj UNICEF-a, prenosi MINA.

Prema UNICEF-ovom izvještaju, objavljenom u četvrtak, i koji sadrži do sada najveći broj sakupljenih podataka o nasilju nad djecom iz 190 zemalja, nasilje je prisutno u životima djece iz svih slojeva društva u čitavom svijetu.

Izvještaj, kako se navodi, dokumentuje nasilje u okruženjima gdje bi djeca trebalo da budu bezbjedna: u njihovim zajednicama, školama i kućama.

„Samo zato što ne vidite nasilje nad djecom, to ne znači da ono ne postoji. Moramo učiniti nevidljivo vidljivim,” kazao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks.

To je, kako je rekao, glavna poruka UNICEF-ove incijative Zaustavimo nasilje nad djecom koja podstiče ljude širom svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom i da se pridruže globalnim, nacionalnim ili lokalnim pokretima koji će zaustaviti nasilje i koji će okupiti nove ideje za ostvarivanje ovog cilja.

Glavni nalazi UNICEF-ovog globalnog izvještaja pokazuju da je oko 120 miliona djevojčica u svijetu, mlađih od 20 godina (što je oko jedna od deset) seksualno zlostavljano.

„U Crnoj Gori, skoro jedan od deset odraslih građana kaže da zna dijete ili odraslu osobu koji je bio/la žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu (prema reprezentativnom istraživanju na nivou države koje je sprovedeno 2013“, saopšteno je iz UNICEF-a.

Kako se navodi, jednu petinu žrtava ubistva na globalnom nivou čine djeca i adolescenti mlađi od 20 godina, što čini oko 95 hiljada smrtnih slučajeva u 2012. godini. „Nigerija ima najveći broj ubistava djece – 13 hiljada. Među zemljama Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, SAD ima najveću stopu ubistava“.

„Crna Gora, kao i zemlje regiona Centalne i Istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država, ima nizak stepen ubistava djece u poređenju sa ostatkom svijeta: jedna žrtva među djecom i adolescentima uzrasta 0-19 godina na 100 hiljada ljudi“, rekli su iz UNICEF-a, prenosi MINA.

Kako je saopšteno, nešto više od jedenog od tri učenika u svijetu uzrasta između 13 i 15 godina bili su žrtve vršnjačkog nasilja u školi, a gotovo trećina učenika uzrasta između 11 do 15 godina u Evropi i Sjevernoj Americi prijavljuje da vrši nasilje nad vršnjacima, dok u Letoniji i Rumuniji skoro šest od deset djece priznaje da to radi.

„U Crnoj Gori, jedna trećina građana zna dijete koje je bilo žrtva nasilja u školi (prema reprezentativnom istraživanju na nivou države koje je sprovedeno 2013“, navode iz UNICEF-a.

Kako je saopšteno, oko 17 odsto djece u 58 zemalja izloženo je ozbiljnim oblicima fizičkog kažnjavanja (udaranje po glavi, ušima ili licu, ili snažno i ponovljeno udaranje). „Globalno, troje od desetoro odraslih vjeruje da je fizičko kažnjavanje potrebno kako bi se djeca valjano podizala“.

„U Crnoj Gori, 69 procenata djece uzrasta između jedne i 14 godina izloženi su najmanje jednom obliku psihološkog i fizičkog kažnjavanja od strane roditelja ili drugih odraslih koji su članovi njihovog domaćinstva. Jedna trećina djece u našoj zemlji izložena je fizičkom kažnjavanju, iako samo šest odsto odraslih kaže da vjeruje da je potrebno fizički kažnjavati dijete (prema MICS istraživanju iz 2013)“, kaže se u saopštenju.

Skoro polovina svih adolescentkinja između 15 i 19 godina (oko 126 miliona) vjeruje da je opravdano da muž tuče svoju ženu u određenim okolnostima.

„Podaci iz 30 zemalja sugerišu da oko sedam od deset djevojčica uzrasta od 15 do 19 godina, koje su bile žrtve fizičkog i/ili seksualnog zlostavljanja, nikada nijesu zatražile pomoć: mnoge su rekle da nijesu mislile da je to zlostavljanje ili da to nijesu vidjele kao problem“, dodaje se u saopštenju.

U Crnoj Gori, pet odsto žena i muškaraca uzrasta između 15 i 49 godina vjeruje da je opravdano da muž tuče svoju ženu (prema MICS istraživanju iz 2013)“, kazali su iz UNICEF-a.

UNICEF ističe šest strategija koje omogućavaju društvu kao cjelini, od porodica do vlada, da spriječe i smanje nasilje nad djecom.

One uključuju podršku roditeljima i učenje djece životnim vještinama, promjenu stavova, osnaživanje pravosudnog, krivičnog i sistema socijalne zaštite i njihovih servisa i generisanje podataka i podizanje svijesti o nasilju i njegovim ljudskim i socio-ekonomskim troškovima kako bi se promijenili stavovi i društvene norme.

„Nasilje nad djecom nije neizbježno. Ono se može spriječiti, a dokazi u ovom izvještaju primoravaju nas da reagujemo,” poručio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks.

Perks će u poendjeljak, sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem i predsjednikom skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Halilom Dukovićem, razgovarati o ključnim nalazima koji se tiču nasilja nad djecom u Crnoj Gori i u svijetu, a koji su nedavno objavljeni u UNICEF-ovom globalnom izvještaju „Hidden in Plain Sight“.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!