Upravna zgrada Glavnog grada dobila status nepokretnog kulturnog dobra

#Društvo #GlavniGrad #Podgorica

GG.jpg

Upravna zgrada Glavnog grada dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Ovaj objekat i njegova zaštićena okolina je u vlasništvu Glavnog grada.

U obrazloženju odluke se, između ostalog navodi da, “iako je objekat pretrpio izmjene, one su se dogodile u drugoj deceniji njegovog života, i to uz angažovanje autora projekta”. Sa ove vremenske distance, objekat je sačuvao originalni oblik, materijalizaciju i zanatske tehnike, a kroz jedinstvo oblika i funkcije zgrada je očuvala i svojstvo integriteta.

“U odnosu na vrijeme podignuća, cijeneći očuvane arhitektonske elemente po kojima je prepoznatljiva, te prisutnost primarnog i originalnog dobra, uz uvažavanje cjelovitosti i stabilnosti konstrukcije, zgrada Opštine Podgorica posjeduje visok stepen očuvanosti”, navodi se, između ostalog, u rješenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Uvažavajući činjenicu da objekat svjedoči o urbanoj genezi stare Podgorice i načinu gradnje na ovim prostorima u periodu između dva svjetska rata, ali i o ličnosti, čije djelo predstavlja prepoznatljivo ostvaranje arhitekture iz perioda 20.-tog vijeka, vrijednosti su na osnovu kojih ovo dobro ispunjava kriterijum istorijski značaj dobra. Njegov naučni značaj zasniva se na mogućnosti istraživanja načina života na ovim prostorima, urbane geneze i arhitekture Podgorice prve polovine XX vijeka.

U cilju unaprjeđenja stanja ovog kulturnog dobra, utvrđene su i mjere i režim zaštite, definisane kroz budući konzervatorski projekat.

Kriterijumi na osnovu kojih su utvrđene kulturne vrijednosti navedenog kulturnog dobra su autentičnost i integritet, jedinstvenost i rijetkost u okviru svoje vrste, stepen očuvanosti, istorijski, umjetnički, naučni, arhitktonsko-urbanistički, socijalno-ekonomski, vaspitno-obrazovni, ambijentalni, pejzažni, umjetnički značaj kao i značaj starosti dobra.

M.D.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!