URA: Siromaštvo ide u prilog vlasti

#GrađanskiPokretUra

Siromaštvo je pored korupcije postalo najveći problem u Crnoj Gori. Ono je prije svega posljedica loše uprave i loše politike vladajuće partije. Siromaštvo ide u prilog trodecenijskoj vlasti jedne partije a URA uraditi sve da tome stane na put, stiču iz barskog Forumu žena tog pokreta.

Jasminka Todorović, Građanski pokret URA

Oni navode da siromaštvo u našoj zemlji može da se prevaziđe tako što će se pripadnicima najugroženijeg dijela populacije omogućiti pristup zapošljavanju, sistemu zdravstvene zaštite, obrazovanju… Ističu da su najugroženiji nezaposleni Romi, raseljena lica, penzioneri sa najnižim primanjima.

Forum žena URA iz Bara posjetio je na Međunarodni dan siromašnih jednu romsku porodicu.

„Porodica živi od socijalne pomoći koja je mala, i onoga što muž proda od starog gvožđa“, kazala je potpredsjednica Foruma žena URA Bar, Jasminka Todorović.

„Kućica sklepana od dasaka, bez vode. Iako ima završenu skolu, domaćicu kuće Danijelu niko nije htio da zaposli. Nikada nisu prosili. Sva djeca redovno pohađaju školu. Članice Foruma žena URA Bar su se organizovale, prikupile pare i kupile hranu, sve što jednom domaćinstvu treba. Kupile smo slatkiša za djecu i obećale da ovo nije prvi i posljednji put! Obećale smo da ćemo dolaziti redovno, obući malog Nermina, uraditi sve što možemo, prije svega kao ljudi, komšije, sugrađani. Ruku uvijek treba pružiti, ali ne da uzmete, već da date“, naglašava Todorović.

Ona podsjeća da Građanski pokret URA nudi građanima Crne Gore novu viziju ekonomskog razvoja i početni korak ka rješavanju ovog problema u crnogorskom društvu.

„Trenutno stanje u Crnoj Gori ne može biti gore. Bogati postaju još bogatiji a siromašni jos siromašniji. Sve je manje posla a i to što se nudi podrazumijeva minorne zarade. Vlada i državne institucije štite poslodavce koji eksploatišu radnu snagu“, kaže Todorović.

Ona dodaje i da se došlo do toga da siromaštvo razara društveno tkivo, onemogućava jednake šanse za obrazovanje u školama i da to, između ostalog, vodi ka kriminalizaciji društva.

„Došlo se do toga da siromaštvo razara porodice koje su uvijek bile simbol i stub Crne Gore. Siromaštvo je pored korupcije postalo najveći problem u Crnoj Gori. Ono je prije svega posljedica loše uprave i loše politike vladajuće partije“, poručuje Todorović.

Ona ističe da siromaštvo ide u prilog trodecenijskoj vlasti jedne partije objašnjavajući da na taj način manipulišu sa velikim dijelom populacije i zaključuje da će URA uraditi sve da tome stane na put.

Međunarodni dan siromašnih obilježava se svakog 9. avgusta u godini u cilju skretanja pažnje javnosti da borba protiv siromaštva treba da bude konstantna, a rad na ovoj problematici i pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama kontinuiran.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!