Urednički angažman Mirkovića i Baranin nije sporan

#Društvo #AleksandarMirković #NatašaBaranin #Tvcg #UpravaZaInspekcijskePoslove

1452326_246174652207731_1508057963_n.jpg

Postupajući po anonimnoj prijavi, inspektori su u novembru tokom nadzora u Televiziji Crne Gore utvrdili da urednički angažman Aleksandra Mirkovića i Nataše Baranin nije sporan ni po kom osnovu, odnosno da zakonske procedure prilikom zapošljavanja nijesu prekršene, rečeno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Mirković je urednik Prvog programa TVCG, a Baranin je urednica Drugog programa.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su ugovori o radu zaključeni u skladu sa članom 16 Zakona o radu. Oba urednika ispunjavaju posebne uslove iz Statuta, odnosno imaju VII-1 podnivo kvalifikacije i najmanje pet godina radnog iskustva na novinarskim i uredničkim poslovima u medijima.

Ugovori su zaključeni u skladu sa posebnim uslovima predviđenim Statutom i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Ovim aktima predviđeno je iskustvo na određenim poslovima u medijima, a ne u stepenu stručne spreme pojašnjeno je u odgovorima dostavljenim našoj redakciji.

U anonimnoj prijavi, u koju smo imali uvid, piše da je Mirković specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka smjer Novinarstvo, završio 2013., a Baranin 2015. godine.

U prijavi se tražilo od inspektora da utvrde da li su urednici Prvog i Drugog programa zapošljeni na zakonit način, jer podnosioci prijave, kako su naveli, smatraju da je potrebno iskustvo od pet godina u stepenu stručne spreme. Inspekciji nadzor, kako su kazali iz Inspekcije, obavljen je 7. novembra.

“Predmet inspekcijskog nadzora bila je kontrola zakonitosti ugovora o radu zaključenih sa Aleksandrom Mirkovićem i Natašom Baranin, koji su, na osnovu raspisanog konkursa, imenovani za urednike Prvog i Drugog programa. Učesnici na konkursu, koji smatraju da im je povrijeđeno pravo, zaštitu ostvaruju pred nadležnim sudom”, naveli su iz Inspekcije.

Kako su dodali, Inspekcija rada radi nadzor tek kada izabrani kandidat stekne svojstvo zaposlenog i tada kontroliše da li ta osoba ispunjava opšte i posebne uslove radnog mjesta za koje je zaključila ugovor o radu.

U Statutu Radio-Televizije Crne Gore u članu 44. piše da urednik mora da ima visoku stručnu spremu (VII-1 podnivo kvalifikacija), najmanje pet godina radnog iskustva na novinarskim i uredničkim poslovima u medijima i organizacione sposobnosti i profesionalne reference za uredničke poslove u medijima, što Mirković i Baranin prema nalazima inspekcije u potpunosti ispunjavaju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!