Uskoro i na Kavkazu: “Javorak” u pohodu na najviši vrh Evrope

#Društvo #Elbrus #Kavkaz #PskJavorak

penjanje1_0.jpg

Najviši vrh Evrope-Elbrus na Kavkazu u Rusiji pokušaće narednih dana da osvoji dvadesetočlana ekipa PSK „Javorak“ u kojoj se nalaze uglavnom mlađi članovi kluba, a među njima i četiri djevojke i šesnaestogidšnjak, piše portal Onogošt.

Od iskusnijih tu će biti Drago Vujović, Miloš Blečić i učesnik ekspedicije „Everest 96“, Miško Kosić, dok će Ivo Kosić, sa svega 16 godina, pokušati da zakorači na krov Evrope kao najmlađi član ekspedicije.

Foto: Onogošt.me

Kako za naš portal kaže Drago Vujović, jedan od vođa ekspedicije, ovo je samo nastavak onoga što su u klubu počeli prije tri godine kada su, osvajanjem Triglava, a zatim i Groskgloknera, krenuli sa obukom novog planinarskog naraštaja iz Nikšića.

„Sa nama sada idu i četiri djevojke, više od polovine učesnika je ispod 19 godina, što nam je i cilj – da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Svi oni imaju iskustva, a pošto smo mi Elbrus osvojili 2015. godine odlučili smo da na vrh sad vodimo mlađe“, kaže Vujović dodajući da ekspediciju čine isključivo članovi „Javorka“.

Pročitajte još:   Marković čestitao jevrejski praznik Hanuku

Kako kaže, na Kavkazu ostaju desetak dana.

Foto: Onogošt.me

„Vrh nije nešto tehnički zahtjevan, ali zna da bude neugodan veoma zbog niskih temperatura, velikih gužvi i velike dužine hodanja. Obzirom na grupu, očekuje nas oko sedam-osam sati hoda, ali spremni smo“, poručuje Vujović za kraj.

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 metara predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara.

Foto: Onogošt.me

Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa.

Pročitajte još:   Bošnjak traži da Glavni grad pokrije troškove užine djeci

Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!