USS: Postignuća za zaposlene

#Društvo #ZakonORadu

unija-fotka.png

Unija slobodnih sindikata Crne Gore održala je danas sjednicu Glavnog odbora koja je bila posvećena Nacrtu zakona o radu, odnosno novinama koje ovaj, za svijet rada najznačajniji akt, nosi sa sobom, kazao je predsjednik Glavnog odbora Vukašin Zogović.

Sjednici su prisustvovali ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić i direktor Direktorata za rad, Zoran Ratković.

U okviru tačke posvećene Nacrtu zakona o radu, generalni sekretar USSCG upoznao je prisutne sa ključnim novinama Nacrta zakona, iskaknuvši postignuća od značaja za zaposlene, kompromise koji su postignuti u vezi sa posebno spornim pitanjima, ali i ona rješenja za koje USSCG vjeruje da će kroz dalji dijalog i usaglašavanje biti dodatno unaprijeđeni.

Purišić jeistakao da su svi socijalni partneri imali različite početne pozicije i velika očekivanja, ali da je rad na nivou Radne grupe okončan sa visokim stepenom konsenzusa za šta je zaslužno korektno pregovaranje i uvažavanje arumentacije svih učesnika pregovora. Posebno je naglasio da je visok stepen konsenzusa postignut u situaciji kada je promjenu pretrpjelo 120 od 180 članova važećeg zakona, dodato novih 36 članova, a suštinski promijenjeno 48 članova.

Očekivanja predstavnika USSCG, ali i Purišića i Ratkovića, jeste da će nakon stupanja na snagu novog Zakona o radu u ovom ili neznatno izmijenjemom obliku, biti obezbijeđeni neophodni mehanizmi i stvoreni uslovi za adekvatnu i doslednu primjenu Zakona u praksi.

M.B

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!