Već popunjena mjesta u Gimnaziji, Medicinskoj i Elektro školi

#Društvo #BranimirKostić #ElektroŠkola #Gimnazija“SlobodanŠkerović“ #MedicinskaŠkola #PrviKrugUpisa

VED_6267.jpg

Prvi krug upisa u srednje škole završen je u petak, a kako su nam kazali direktori podgoričkih škola, većina mjesta je već popunjeno.

Standardno se najviše učenika prijavilo za upis u Gimnaziju “Slobodan Škerović”. Od 308 prijavljenih đaka za opšti smjer, njih 280 je primljeno, dok je 28 ostalo ispod crte. Na dvojezično odjeljenje je upisano 28 učenika, dok njih 10 nije prošlo. Isti broj je upisan i na sportsko odjeljenje, a 36 je ostalo ispod crte. U filološku gimnaziju je primljeno 28 đaka, gdje jedan učenik nije uspio da se upiše, dok je u matematičku gimnaziju primljeno 11 učenika.

U Medicinskoj školi 395 prijavljenih

Međutim, ove godine učenici su pokazali i veliko interesovanje za stručne škole, pa je tako u Medicinskoj školi konkurisalo čak 395 učenika, od čega je, kako je direktor Branimir Kostić rekao, upisano 280 učenika, dok je 115 odbijeno.

“Interesovanje je bilo veliko ove godine, a najveće je bilo za smjer zdravstveni tehničar”, kazao je Kostić.

Slična situacija bila je i u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović”, gdje se prijavilo ukupno 382 svršena osnovca, od čega je njih 280 primljeno, dok je 102 ostalo “ispod crte”.

“Žao nam je što nijesmo mogli da upišemo više đaka, ali takvi su nam kapaciteti. Mi imamo dva smjera, za koja je bilo podjednako interesovanje. Na jednom smjeru je upisano tri odjeljenja, a na drugom, ekonomski tehničar, sedam odjeljenja”, kazao je za DN direktor škole Branislav Đukić.

Elektro škola drugi put popunjena u junu

Trend rasta interesovanja za upis u Elektrotehničku školu “Vaso Aligrudić”, nastavio se i ove godine, te se za upis u ovu školu prijavilo ukupno 338 svršenih osnovaca.

“Što se tiče četvrtog stepena, sve je popunjeno, čak imate nekih 50 učenika ispod crte. Najveće interesovanje je bilo za smjer elektrotehničar računara i elektrotehničar medija, dok se za smjer monter telekomunikacionih sistema niko nije prijavio”, kaže direktor ove škole Veselin Pićurić i naglašava da je zadovoljan ovogodišnjim upisom.

“Ovo je drugi put da Elektrotehnička škola u junskom upisnom roku završi sve potrebe za svršenim osnovcima. Prije 10 godina to je bila nemoguća misija jer se 2015. godine u junskom ispitnom roku prijavilo 89 učenika. Ove godine se prijavilo četiri puta više. To su rezultati našeg rada”, kaže Pićurić.

On vjeruje da je razlog povećanog interesovanja kvalitet koji ova škola pruža, ali i sve veća potreba za zanimanjima iz oblasti elektrotehnike.

“Mi smo prepoznati kao prva evroska institucija sa najkvalitetnijim uslovima učenja. Najsposobniji đaci će predstavljati eketrotehničku školu u Podgorici na svjetskom prvenstvu u Vašingtonu koje se održava od 13. do 20 jula. Prvi put će ekipa srednjoškolaca iz Crne Gore ukrstiće koplja sa učenicima iz 160 zemalja svijeta. Osim toga, analizom podataka iz 2015. i 2016. godine o tome kako se kreće zapošljavanje, jasno se vidi da je broj nezaposlenih lica sa elektrotehnikom stalno u opadanju”, zaključuje Pićurić.

Prvi put poslije duže vremena imaćemo elektro instalatere

Najveće iznenađenje ove godine je rast interesovanja za smjer elektroinstalater, što je kako Pićurić kaže, do sada bila nemoguća misija.

“Ono što je najbitnije prijavilo se osam svršenih osnovaca za elektro instalatera što je do sada bila nemoguća misija. Nijeste mogli nikoga da natjerate da se prijavi za taj smjer. Sada se zahvaljujući stipendijama Ministarstva prosvjete prijavilo 8 osoba. Ono što se ja nadam je da će u avgustvoskom roku djeca još popuniti to odjeljenje i da u septembru, poslije toliko godina krene to zanimanje. To je važno, jer smo do sada uvozili radnike iz ove struke, jer naši ljudi to nijesu htjeli da rade. Treba da podstaknemo djecu da se opredijele za zanimanja sa kojima mogu od svog rada dobro da žive”, ističe Pićurić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!