VIDEO: Naknade su neustavne, žene na silu pokušale da uđu u Ustavni sud

#Društvo #Naknade #UstavniSud

CdM.jpg

Naknade za majke i troje i više djece nijesu u skladu sa najvišim pravnim aktom Crne Gore, odučio je Ustavni sud nakon tajnog glasanja. Vlada sada ima rok od tri mjeseca da u skladu sa Ustavom reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, i sudije Miodrag Iličković, Hamdija Šarkinović, Mevlida Muratović, Desanka Lopičić, Miodrag Gogić i Budimir Šćepanović donijeli su sljedeću odluku:

“I UKIDAJU SE odredbe člana 4. (član 54.a st. 2. 3. i 4. i član 54.b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (»Službeni list Crne Gore«, broj 42/15.) i prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke.

II UTVRĐUJE SE da odredba člana 4. (član 54.a stav 1.) istog Zakona, u vrijeme važenja, nije bila u saglasnosti s Ustavom.

III Ustavni sud određuje da izvršenje ove odluke obuhvata i regulisanje pravne situacije, nastale nakon prestanka važenja neustavnih odredaba člana 4. (čl. 54.a i 54.b) Zakona, iz st. I i II izreke ove odluke, na način da je Vlada Crne Gore dužna da, u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja ove odluke Ustavnog suda u ,,Službenom listu Crne Gore”, Skupštini Crne Gore podnese predlog Zakona o izvršenju ove odluke, kako bi se pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, koje im je priznato na osnovu neustavnih odredaba člana 4. (čl. 54.a i 54.b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uskladio s Ustavom, saglasno pravnim stavovima Ustavnog suda, izraženim u ovoj odluci”, navodi se u odluci suda.

Majke su ovu odluku sačekale ispred Ustavnog suda, i nasilno su pokušale da uđu u zgradu, ali su ih spriječili specijalci, javlja reporter CdM-a.

Inicijativu o ocjeni ustanovnosti sudu je podnijelo troje Kolašinaca – Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilić i Draginja Rakočević koji se ranije danas nijesu pojavili na javnoj raspravi u Ustavnom sudu. Što je rečeno na raspravi pročitajte u https://www.cdm.me/drustvo/danas-cemo-saznati-jesu-li-naknade-ustavne/„>OVOM TEKSTU.

Inače, Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u julu prošle godine, i to glasovima kompletne opozicije, SDP-a, Bošnjačke stranke i Andrije Popovića iz LP koji su tada bili dio vlasti.

Naknade, koje su počele da se isplaćuju 1. januara ove godine, prvobitno su iznosile 336 i 192 eura, pa su odlukom Vlade i Skupštine smanjene na 264 odnosno na 144 eura. Dio korisnica je zbog toga štrajkovao ispred Skupštine Crne Gore od 2. do 26. marta , a neke od njih deset dana štrajkovale su glađu. Ustavni sud je, međutim, odlučio da je smanjenje naknada u skladu sa najvišim pravnim aktom.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!