Visokogorci traže Planinsku ulicu u Podgorici

#Društvo #PlaninskaUlica #Podgorica #VisokogorciCrneGore

planinska-ul-b60fe3c6f8044163ad8392ffb9486ed9.jpg

Visokogorci Crne Gore podnijeli su inicijativu Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada da se jedna ulica u Podgorici imenuje kao “Ulica Planinska“.

“U našem gradu postoje imena ulica po planinskim toponimima (Bjelasička, Durmitorska itd), ali nijedna ulica ne nosi naziv „Planinska“. Koliko smo u saznanju, ni u ostalim gradovima Crne Gore ne postoji ulica ovog naziva”, kazali su Visokogorci.

Smatraju to neprimjerenom činjenicom, iz više razloga.

“Najveći dio teritorije Crne Gore čine planine, jednim dijelom zaravni dubokog krša, a najvećim dijelom je oblast visokih planina i površi. Po geografskim i drugim karakteristikama crnogorske planine su jedan od najtipičnijih prostora Dinarida u cjelini”, navode oni.

Takođe, dodaju, značajan dio teritorije Glavnog grada Podgorice je planinska oblast.

“Na teritoriji Glavnog grada nalazi se preko 20 planinskih vrhova viših od 2000 metara”, istakli su oni.

Planine, ističu, imaju veliki značaj i u istoriji i kulturi Crne Gore.

“Planine su, kroz slavnu istoriju Crne Gore bile mjera crnogorske slobode, mjesto gdje je naš narod, kroz vjekove, sačuvao svoj identitet. Vjekovni život u planinama i sa planinom opredijelio je duh i kulturu naših ljudi a i tipološki nas je definisao. Planine, danas, predstavljaju jedan od najvećih potencijala naše zemlje za razvoj turizma i poljoprivrede kao strateških privrednih grana”, kazali su Visokogorci.

Crna Gora je jedina država na svijetu čije ime je izvedeno iz odrednice planina.

“Sve ovo, ali i mnogo drugih razloga, navodi nas da predložimo da se jedna ulica u Glavnom gradu imenuje „PLANINSKA“. Ukoliko nadležni prihvate našu inicijativu, to će oduševiti veliku armiju planinara i drugih ljubitelja prirode, ali i svih građana jer u ovom imenu nema sadržaja političke, ideološke, nacionalne ili bilo koje druge konotacije i prihvatljiva je svima”, poručili su Visokogorci.

S.Đ.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!