Vježbali simulacije zemljotresa

Na Orjenu je, u prethodna tri dana, prvi put održana vježba simulacije zemljotresa, u kojoj su učestvovali pripadnici službi zaštite i spasavanja Herceg Novog i Kotora i njihove kolege iz iz Opatije, Rijeke, Dubrovnika i sa Mljeta.

Vježba uspješno završena (Foto Radio Jadran)

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg novi, na Kamenom je danas organizovana vježba potrage za nestalim osobama i izvlačenja iz ruševina, kojoj su prisustvovali i predsjednik Opštine Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević.

„Po završetku vježbe razmijenjena je potpisana Povelja o pobratimljenju između Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore i Udruge potražnih pasa Hrvatske, radi još uspješnije buduće saradnje, unaprjeđenja rada sa spasilačkim psima i uzajamne pomoći“, kaže se u saopštenju.

Potpisivanjem Povelje, kako je pojašnjeno, obje strane su izrazile spremnost da se međusobno pomažu i u slučaju potrebe stave na raspolaganje članove svojih timova.

„Želja je da ova Povelja bude temelj zajedničkog usavršavanja dvije organizacije“, navodi se u saopštenju.Katić se zahvalio učesnicima vježbe, pohvalio njenu organizaciju i istakao potrebu da se nastavi saradnja među službama u okruženju.

„Akcidentne situacije, kao što je zemljotres, ono su što ujedinjuje sve države i narode bez razlike. Važno je da znamo da možemo računati jedni na druge, ali i da se, kao grad i regija u trusnom području, pripremimo za što adekvatnije reagovanje u kriznim trenucima“, kazao je Katić.

Prema ocjenama instruktora, vježba je odrađena bez greške, uprkos tome što se timovi koji su učestvovali susreću prvi put.

„Vidim ovdje jako veliki potencijal za budućnost i treba da budete ponosni na ove ljude. Što se nas tiče na raspolaganju smo šta god da vam treba“, kazao je predsjednik Povjerenstva vatrogasnih i potražnih timova u Hrvatskoj, Zoran Laslavić.

Vježba održana na Orjenu

In je istakao da bi više bih volio da vježbaju hiljadu dana nego da jedan dan moraju da rade.

„Ipak, samo vježbanjem možemo biti spremni za dan za koji se svi nadamo da neće doći“, rekao je Laslavić.

Načelnici novske i kotorske Službe zaštiti, Zlatko Ćirović i Maksim Mandić, su u ime svojih timova iskazali zadovoljstvo organizacijom i saradnjom, uz nadu da će se takvi susreti nastaviti i stalno unaprjeđivati uslovi za rad onih od kojih u kritičnim momentima zavise ljudski životi.

„Ne smije na ovome da se stane. Ovi timovi moraju da se šire, da ih bude što više. Naravno, za to nam je potrebna oprema, pa se nadamo da će, osim pomoći gradova, i država uvidjeti da je potrebno ulagati sredstva kako bismo bili spremni za reagovanje u slučaju zemljotresa, jednog od najvećih hazarda koji može pogoditi naše priobalje“, kazao je Mandić.

Kako je saopšteno iz Opštine, tokom trajanja praktično-pokazne vježbe, spasioci i psi su radili na nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spasavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru

Stručni nadzor vježbe su obavljali instruktori, koji su zaduženi da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate.

„Radi se o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Opština Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!