Vlada predložila mjere za suzbijanje nezakonitog ribolova

#Društvo #Mjere #NezakonitiRibolov #Vlada

1-10.jpg

Vlada je usvojila Informaciju o upotrebi eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe sa predlogom mjera za suzbijanje nezakonitog ribolova u kojoj je ocijenjeno da se nanosi trajna i nepopravljiva štetu biodiverzitetu, kvalitetu i bezbjednosti hrane

Kako je saopšteno, registrovani ribari kojima je ulov ribe osnovni i jedini izvor prihoda, izloženi su nelojalnoj konkurenciji.

„U raspravi je ocijenjeno da i pored napora koji su učinjeni u prethodnom periodu, nelegalni ribolov, posebno upotreba eksplozivnih naprava, i dalje predstavlja velik izazov”, kaže se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

U skladu sa tim, zaključeno je da je neophodno, u što kraćem roku, ojačati kapacitete nadležnih organa i institucija, kako bi koordiniranim radom adekvatno odgovorili na taj veoma zahtjevan izazov.

Konstatovano je da je potrebno posebnu pažnju posvetiti hitnom identifikovanju i adekvatnom procesuiranju ne samo počinilaca tih krivičnih djela već i razotkrivanju kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protizakonitih alata koje se koriste u ovim ilegalnim aktivnostima.

Saopšteno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo da pruži asistenciju inspektorima za ribarstvo prilikom vršenja kontrola prodajnih mjesta ribe i drugih vodenih organizama a koje potiču iz ulova, dok je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zaduženo da izradi godišnji plan inspkecijskih kontrola sa ciljem suzbijanja nelegalnog ribolova u Crnoj Gori.

„Oba navedena subjekta zadužena su da mjesečno dostavljaju Vladi zajednički mjesečni izvještaj o sprovedenim mjerama i ostvarenim rezultatima“, piše u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o nastavku saradnje sa Stambenom zadrugom „Solidarno“

„Imajući u vidu uspješnu dosadašnju saradnju kroz koju je za potrebe poboljšanja uslova stanovanja zaposlenih u prosvjeti Vlada do danas obezbijedila sredstva u iznosu 5.709.190,00 eura, odlučeno je da za potrebe realizacije Sporazuma o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti Vlada za naredni trogodišnji period poveća izdvajanje sredstava iz Budžeta sa prethodnih 450 na 600 hiljada eura godišnje”, precizira se u saopštenju.

Utvrđen predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama

U cilju usaglašavanja sa međunarodnim aktima koji regulišu oblast borbe protiv terorizma i finansiranja terorizma, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama kojim se propisuje režim uvođenja restriktivnih mjera, odnosno ograničavanje raspolaganja imovinom i sredstvima pravnih i fizičkih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili finansijeri terorizma.

“Novim rješenjima, između ostalog, propisano je uspostavljanje nacionalne liste pravnih i fizičkih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili finansijeri terorista ili terorističkih organizacija, kao i kriterijumi na osnovu kojih neko pravno ili fizičko lice može biti označeno kao terorista, teroristička organizacija ili finansijeri terorizma”, pojašnjava se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog neophodne saradnje sa partnerskim državama u toj oblasti, propisuju se i procedure postupanja nadležnih organa Crne Gore po zahtjevima drugih država.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!