„Vojvodić smijenjena zbog nepoštovanja“

#UniverzitetCrneGore #MinistarstvoProsvjete #DamirŠehović #VisokaMedicinskaŠkola

Različite stavove gdje bi sjedište Visoke medicinske škole trebalo biti imaju učenici, profesori, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, a imala ga je i bivša rektorka Radmila Vojvodić, koja je upravo zbog toga i bivša. Ministar prosvjete, Damir Šehović odbacuje tvrdnje Vojvodić da je njenim odlaskom, sa Univerziteta Crne Gore (UCG) otišla i nezavisnost te institucije.

Odluka bivše rektorke da Visoku medicinsku školu iz Berana preseli u Podgoricu, čini se da je otvorila pandorinu kutiju, pa se ne nazire kraj sporenjima. No, sada i učenici imaju različite zahtjeve.

„Da ostane ovako kako je – tri dana u Podgorici, dva dana u Beranama. Što se tiče toga ili da u potpunosti presele ovdje, jer u Beranama nema uslova za studiranje“, učenik VMŠ-a, Bojan Barjaktarović.

„Mi smo zahvalni Vladi koja je omogućila nama sve kako je i obećala, ali mi i dalje želimo da se sva predavanja obavljaju u Beranama gdje je i sjedište. A samo da se dio praktične vježbe koja se odnosi na psihijatriju i patologiju, da se obavlja ovdje u Podgorici“, učenica VMŠ-a, Gordana Božović.

„Trenutni raspored predavanja, tri dana u Podgorici, dva u Beranama, nije održiv pa ga valja mijenjati“, kaže ministar prosvjete Damir Šehović.

O tome je razgovarao sa novim v.d. rektora, i predsjednikom Upravnog odbora UCG.

„Dobio sam uvjeravanje da se komunikacija sa Medicinskim fakultetom ostvarila i ja želim da vjerujem da će Medicinski fakultet izaći sa svojim prijedlogom koji će uvažiti ono što jesu legitimni zahtjevi Studentskog parlamenta, ali i uvažiti opredjeljenje Vlade da zadrži sjedište u Beranama“, kazao je Šehović

To opredjeljenje Vlade nije pokolebalo bivšu rektorku Vojvodić. Optužila je Vladu da guši nezavisnost Univerziteta, što ministar negira.

„Tačno je da su predstavnici Vlade u Upravnom odboru pokrenuli inicijativu za smjenu, a razlog je nepoštovanje odluka Vlade, a insistiranje na poštovanju odluka Vlade koji su zasnovane na zakonu nije ugrožavanje autonomije Univerziteta“, dodao je Šehović.

Šehović je ohrabren stavovima novog v.d. rektora, uz očekivanje da će se, uz više razumijevanja, iznaći rješenje prihvatljivo za sve aktere priče.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!