„Vojvodić smijenjena zbog nepoštovanja“

#UniverzitetCrneGore #MinistarstvoProsvjete #DamirŠehović #VisokaMedicinskaŠkola

Različite stavove gdje bi sjedište Visoke medicinske škole trebalo biti imaju učenici, profesori, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, a imala ga je i bivša rektorka Radmila Vojvodić, koja je upravo zbog toga i bivša. Ministar prosvjete, Damir Šehović odbacuje tvrdnje Vojvodić da je njenim odlaskom, sa Univerziteta Crne Gore (UCG) otišla i nezavisnost te institucije.

Odluka bivše rektorke da Visoku medicinsku školu iz Berana preseli u Podgoricu, čini se da je otvorila pandorinu kutiju, pa se ne nazire kraj sporenjima. No, sada i učenici imaju različite zahtjeve.

„Da ostane ovako kako je – tri dana u Podgorici, dva dana u Beranama. Što se tiče toga ili da u potpunosti presele ovdje, jer u Beranama nema uslova za studiranje“, učenik VMŠ-a, Bojan Barjaktarović.

„Mi smo zahvalni Vladi koja je omogućila nama sve kako je i obećala, ali mi i dalje želimo da se sva predavanja obavljaju u Beranama gdje je i sjedište. A samo da se dio praktične vježbe koja se odnosi na psihijatriju i patologiju, da se obavlja ovdje u Podgorici“, učenica VMŠ-a, Gordana Božović.

Pročitajte još:   Inicijativa o bratimljenju Tivta i La Sen sur Mer

„Trenutni raspored predavanja, tri dana u Podgorici, dva u Beranama, nije održiv pa ga valja mijenjati“, kaže ministar prosvjete Damir Šehović.

O tome je razgovarao sa novim v.d. rektora, i predsjednikom Upravnog odbora UCG.

„Dobio sam uvjeravanje da se komunikacija sa Medicinskim fakultetom ostvarila i ja želim da vjerujem da će Medicinski fakultet izaći sa svojim prijedlogom koji će uvažiti ono što jesu legitimni zahtjevi Studentskog parlamenta, ali i uvažiti opredjeljenje Vlade da zadrži sjedište u Beranama“, kazao je Šehović

To opredjeljenje Vlade nije pokolebalo bivšu rektorku Vojvodić. Optužila je Vladu da guši nezavisnost Univerziteta, što ministar negira.

„Tačno je da su predstavnici Vlade u Upravnom odboru pokrenuli inicijativu za smjenu, a razlog je nepoštovanje odluka Vlade, a insistiranje na poštovanju odluka Vlade koji su zasnovane na zakonu nije ugrožavanje autonomije Univerziteta“, dodao je Šehović.

Pročitajte još:   Masovnost rješava problem davalaštva krvi

Šehović je ohrabren stavovima novog v.d. rektora, uz očekivanje da će se, uz više razumijevanja, iznaći rješenje prihvatljivo za sve aktere priče.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!