Vujačić: Sa Komitetom UN o pravima osoba sa invaliditetom

#Društvo #AnđelaRadovanović #CrnaGora #MarinaVujačić #SavoKnežević #Umhcg

681a23d9bda3cc6608e358bb4db90e3a_L.jpg

Predstavnici organizacija osoba s invaliditetom iz Crne Gore će od 13. do 19. avgusta boraviti u Ženevi, gdje će sa Komitet UN razmatrati Inicijalni izvještaj CG o sprovođenju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Tom prilikom članovi Komiteta će se sastati i sa predstavnicima OSI, Marinom Vujačić (UMHCG), Savom Kneževićem (NARDOS), i Anđelom Radovanović (UMHCG), koji će predstavljati nalaze Alternativnog izvještaja koji je podnijela Neformalna Koalicija organizacija OSI. Pored toga predstavnici ovih organizacija će prisustvovati i “saslušanju” predstavnika države pred Komitetom.

“Prateći smjernice koje je razvio UN Komitet za države članice, Koalicija je pripremila Alternativni izvještaj, čiji se sadržaj i suština odnose na propuste“ države u dostavljanju relevantnih podataka, ili nepostupanje države u konkretnim oblastima, u skladu s obavezama, principima i načelima Konvencije”, navodi u saopštenju Marina Vujačić.

Vujačić je kazala da je alternativni izvještaj nastao kao rezultat dugogodišnjeg zagovaranja, predlaganja i praćenja primjene Konvencije od strane OOSI u CG i njihovih monitoring izvještaja u različitim oblastima, kao i Studija praktične politike, istraživanja i percepcije diskriminacije, i drugih analiza na kojima su radile i rade OOSI.

“Alternativni izvještaj se zasniva i na iskustvima OSI iz prakse i izvještavanju medija, te analiza i iskustava osoba s invaliditetom koji su dostavljeni Koaliciji tokom pripreme Izvještaja. U Izvještaju su uvršteni i izvještaji i nalazi drugih organizacija poput Akcije za ljudska prava, Instituta Alternativa, Centra za antidiskriminaciju “Ekvista”, Unicefa i drugih”, navela je Vujačić.

Ona je istakla da su korišteni i nalazi i izvještaji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, posebno u oblastima u kojima ova institucija redovno sprovodi monitoring i ukazuje na kršenje prava OSI.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!