Vukčević danas sa advokatom pred Administrativnim odborom

#Društvo #AdministrativniOdbor #NikolaVukčević #SavjetRtcg

nikola-vukčević.jpg

Član Savjeta RTCG Nikola Vukčević danas će imati priliku da se na sjednici Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore izjasni da li je prekršio član 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru, nakon čega će članovi odbora odlučiti kakav će predlog uputiti parlamentu na izjašnjavanje.

Današnja sjednica biće po mnogo čemu specifična. Vukčević je najavio dolazak u pratnji advokata, dok će Ambasada SAD imati svog predstavnika iz odjeljenja za medije Bernarda Čobaja.

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja je Dnevnim novinama potvrdio da je prije dva dana dobio dopis američke ambasade u kojem se raspituju da li je današnja sjednica otvorena za javnost, te ukoliko jeste, poslali bi svog predstavnika za medije.

„Odgovorio sam da nam je zadovoljstvo da prisustvuje predstavnik Ambasade SAD, jer mi nemamo što da krijemo. Sjednice ovog tijela su otvorene za javnost, tako da nema nikakvih problema da se dođe. Naprotiv, drago nam je da se svako uvjeri da mi nemamo nikakvih skrivenih motiva, niti ćemo donijeti ijednu odluku koja nema utemeljenje u zakonu“, kazao je Škrelja DN.

Što se tiče dolaska advokata, tu je, kako kaže predsjednik Administrativnog odbora, situacija malo drugačija.

Škrelja

„Skupština nije sudnica, zato je dolazak na izjašnjenje o povredi Zakona, što je utvrdila Agencija za sprečavanje korupcije, iznenađujući. No, tako je kako je. Oko odluka ASK o konfliktu interesa članova Savjeta RTCG se, potpuno bespotrebno, digla velika galama. Ili je prekršen zakon ili nije. ASK kaže da jeste, Vukčević će se sjutra izjasniti, odnosno objasniti zašto smatra da nije prekršio propise, a nakon toga će Administrativni odbor proslijediti poslanicima svoj predlog. Ukoliko se konstatuje da je Zakon prekršen, naš predlog će biti razrješenje Vukčevića sa funkcije člana Savjeta Javnog servisa. Naravno, da bi taj predlog prošao, mora dobiti većinu i u samom odboru“, kaže Škrelja.

Podsjetimo, konačnom odlukom Agencije za sprečavanje konflikta interesa od 3. novembra ove godine, utvrđeno je da je Vukčević bio u sukobu interesa, jer je istovremeno sa obavljanjem javne funkcije ostvario imovinsku korist po osnovu ugovornog odnosa sa privrednim društvom Galileo production iz Podgorice, čije ja djelatnost proizvodnja filmova. Nakon toga, Administrativni odbor pokrenuo je postupak razrješenja, i Vukčeviću uputio poziv na izjašnjavanje.

Vukčević je u nekoliko navrata kazao medijima da smatra kako odluka ASK počiva na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, da u njoj ima procesnih nedostataka, te da se skupštinski odbor ne bi trebao izjašnjavati do odluke Upravnog suda kojem se žalio.

“U skladu sa pravnom procedurom podnio sam tužbu Upravnom sudu na odluku ASK, jer smatram da je odluka donesena na bazi pogrešne primjene materijalnog prava, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, uz čitav niz procesnih nedostataka. Ovaj postupak je u toku pred nadležnim organima, stoga odluka ASK nije pravosnažna, pa se po njoj ne može postupati, uključujući i današnju odluku Administrativnog odbora”, kazao je ranije Vukčević za TVCG.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!