Za Bahtijara buše nezamjenljive

#RadioCrneGore #CrneGore #VukomanKljajević

Autohtona balkanska vrsta goveda, buša, sve je ređa i gotovo je pred izumiranjem, iako se ta goveda tretiraju u nekim zemljma kao genetsko nasljeđe. Takvoj situaciji doprinijelo je i nepostojanje sistemskog plana za očuvanje pomenute vrste. Zato buše možemo vidjeti samo kod ponekih domaćina na sjeveru države, koji posljednjih decenija ovu balkansku vrstu sve češće zamjenjuju visoko mužnom sortom. Jedan od rijetkih koji je ostao vjeran autohtonoj vrsti je Bahtijar Muratović iz Petnjice koji od 2002. godine drži preko 40 grla.

.

Odlučio se za bušu čije su proizvodne mogućnosti izuzetno male, iz razloga što njima nije potrebna prevelika pažnja.

Ljeti im je dovoljna trava a zimi sijeno, kazao je, Radiju Crne Gore, Muratović.

„Zbog niske mliječnosti odlučio sam se na uzgoj teladi koje u jesen prodajem. Zato krave i ne muzem mimo porodičnih potreba, puštam telad da sisaju kako bi bila krupnija“, ističe naš sagovornik.

.

„Na ranijem imanju nijesmo imali vodu pa sam preko dvjesta ovaca dao za zemlju na kojoj ima dovoljno vode koja,čak, pokreće vodenicu koju sam prije nekoliko godina obnovio. Brašno koje dobijemo nakon što kamen samelje žito je izuzetno sitno i kvalitetno. Nažalost, skoro da nema zainteresovanih, i pored toga što usluge ne naplaćujem“, kaže Muratović.

Struktura zemljišta bila je presudna da se opredijeli za ovakav vid bavljenja stočarstvom jer, kako navodi zemlja koju je dokupio nije dovoljna da bih mogao proizvesti travaricu i ostale prihrane koje su potrebne visoko mlječnim vrstama.

.

Strme livade, na kojima da su „zategnutije“, mogao bi, tvrdi, da ukosi preko 400 tovara sijena, od proljeća do prvih snjegova, ispašaju grala a onda ih smješta u prostranu kamenu štalu, koju je kupio krajem prošlog vijeka o kojoj je nekada brinula zemljoradnička zadruga. Za zimu se na vrijeme pripremio pa je uz ono što je već posjedovao dokupio oko 200 tovara sijena, što će kaže biti dovoljno, pogotovo što je ovogodišnja zima blaga i bez snijega.

.

S obzirom da je duboko zagazio u osmu deceniju najavljuje da će kroz koju godinu grla na pazar, jer djeca imaju svoje obaveze, pa je teško očekivati da neko od njih nastaviti porodičnu tradiciju. Plaši se da slična sudbina čeka i preosala grla vrste koja je nekada bila dominantna na ovim prostorima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!