Za dan odrađeno deset kateterizacija, lista čekanja sve kraća

#Društvo #Intervencija #Kccg

SLIKE-FOTOGRAF.jpg

Za ekipu ljekara i medicinskih sestara na Odjeljenju kardiologije Kliničkog centra Crne Gore nije bilo predaha ni u prazničnim danima. Kako bi se smanjile liste čekanja na kateterizaciju, radilo se i na Dan državnosti – 13. jul, kao i juče, a intervencije ove vrste radiće se i u subotu, 15. jula.

Ekipa Vikend novina 13. jul provela je na Kardiologiji KCCG, čiji su ljekari tog dana uradili deset intervencija na krvnim sudovima u slučajevima srčanih oboljenja – odnosno deset kateterizacija i imali pacijente sa infarktom.

Ekipa je stigla u Centar za kardiologiju tek koji minut nakon što je dežurni tim, na čelu sa dr Milovanom Kalezićem, dr Dubravkom Barović-Džankić i medicinskom sestrom Dijanom Leković uspješno završio intervenciju u dva hitna slučaja infarkta. Narednih nekoliko sati bili smo svjedoci kako izgledaju pripreme za kateterizaciju, a pružena nam je i prilika da razgovaramo sa pacijentima prije i nakon intervencije.

“Ne plašimo se, čuli smo sve najbolje o ljekarima i osoblju na ovom odjeljenju, o njihovoj stručnosti, ljubaznosti i posvećenosti. Zahvalni smo im”, rekli su nam pacijenti Kardiologije.

Stanka Pejaković sa Cetinja, sa kojom smo razgovarali sat nakon kateterizacije, kaže da nije osjetila nikakav bol tokom intervencije i da se nijednog trenutka nije plašila.

“Znala sam da sam u dobrim rukama. Prezadovoljna sam, sve je ispalo super. Bol nisam osjetila. Hvala ljekarima i osoblju Kardiologije. Od srca”, kazala je Pejaković za Vikend novine.

Dežurni tim odjeljenja čiji smo gosti bili na Dan državnosti ispričao nam je šta zapravo podrazumijeva kateterizacija, inače jedna od ključnih intervencija u borbi sa teškim srčanim oboljenjima i infarktom.

“Ovo je jedino odjeljenje Kardiologije u Crnoj Gori koje radi kateterizaciju. Zato i ima toliko posla i čekanja. U Kliničkom centru postoji samo jedna sala u kojoj postoje uslovi za ovu intervenciju. Bilo bi dobro da imamo još jednu salu jer se dešava da bude više pacijenata koji su primljeni kao hitan slučaj. Dobro je što doktora koji mogu da rade kateterizaciju ne fali”, kaže nam ljubazna ekipa koju smo 13. jula zatekli na radnom mjestu.

Za šest mjeseci ove godine odrađeno je 1.700 intervencija. Pretpostavka je da će ih do kraja godine biti više od tri hiljade.

“Kateterizacija se radi na lokalnoj anesteziji, i to je bezbolna procedura. Angio sala, odnosno sala za kateterizaciju radi 24 sata dnevno tokom cijele godine. Pacijenti koji dođu sa simptomima ozbiljnijih oštećenja u roku od deset do 30 minuta nađu se u sali. To je veliki napredak u odnosu kako je bilo ranije. Trombolitička terapija se više ne koristi”, ističe specijalizant za kardiologiju, dr Milovan Kalezić.

Dr Kalezić objašnjava kako izgleda intervencija.

“Kroz arterije nogu ili ruku, posebno formulisanim glatkim žicama i kateterima dolazi se do srca, ubrizgava kontrast i tankom žicom se ulazi u srčanu arteriju i otklanja zakrečenje”.

Snimanje krvnih sudova, kako kaže, može da traje deset minuta, a nekad i sat, dva ili duže. Sve zavisi od toga kakvi su krvni sudovi, koliko je otežano vaskularni pristup.

“U našoj sali najmlađi pacijent koji je primljen na intervenciju kateterizacije imao je 31 godinu, a najmlađi pacijent koji je podvrgnut operaciji imao je 30 godina”, kazala je kardiohirirug dr Dubravka Barović-Džankić.

Dr Džankić dodaje da je vrlo mali broj slučajeva gdje se javljaju ozbiljne komplikacije tokom kateterizacije.

“Intervenciji se pristupa po principu hitnosti. Imamo takozvane elektivne pacijente, odnosno one koji nijesu hitni, i hitne slučajeve koji uvijek imaju prednost. Važno je da se od momenta kada se pojavi bol koji upućuje na infarkt, što prije otvori krvni sud koji pravi problem. Nakon toga sve teče uobičajenom procedurom”, objašnjava dr Barović-Džankić, naglašavajući da ostali pacijenti imaju dosta razumijevanja kada su u pitanju hitni slučajevi.

Tok oporavka zavisi od procjene, pridržavanja savjeta ljekara i vrste neke bolesti koju, pored srčanih smetnji, ima pacijent.

Odjeljenje Kardiologije napustili smo u poslijepodnevnim satima. Dežurnu ekipu ovog odjeljenja čekale su još tri kateterizacije i ko zna šta još do kraja njihovog radnog dana. Prate nas riječima da prenesemo njihov apel građanima da ne zanemaruju simptome koji upućuju na srčana oboljenja već da se na vrijeme jave ljekaru, a svojim pacijentima da se pridržavaju terapije.

Željka i Žana Bojanić

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

  1. Respekt i sve pohvale za celu ekipu na Odeljenju kardiologije.Pravi profesionalci i kvalitetni ljudi.
    Na ličnom primeru, prošle nedelje, osećao sam se u svakom trenutku više nego siguran,i zato sve pohvale za ove ljude!!!

Comments are closed.