Za dualno obrazovanje zainteresovano dvostruko više poslodavaca i djece

wwww.jpg

Za sistem dualnog obrazovanja zainteresovano je dvostruko više poslodavaca i djece, poručeno je na današnjem okruglom stolu o dualnom obrazovanju u Podgorici.

Okrugli sto su otvorili predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović i ministar prosvjete Damir Šehović koji je istakao da ukoliko Crna Gora bude supstituisala uvezenu radnu snagu domaćim kadrovima za samo trećinu, otvoriće se 5.000 radnih mjesta za kadrove iz Crne Gore.

“Prioritet Ministarstva je da rješava višedecenijski strukturni problem, kako ne bismo stalno dolazili u situaciju da proizvodimo kadrove koji nijesu potrebni tršištu, ili pak da kadrove koji nam jesu potrebni tražimo van Crne Gore. Stručne škole ne smiju imati pežorativno značenje”, zaključio je Šehović, uz napomenu da djeca koja završe srednje stručne škole takođe imaju prohodnost ka srodnim fakultetima, ukoliko se odluče da nastave obrazovanje.

Prema riječima Vuksanović, Unija je i ranije stalno isticala da je neophodno da obrazovanje mnogo više sarađuje sa poslodavcima u realizaciji praktične nastave.

Dualno obrazovanje predstavlja paralelno učenje u srednjoj stručnoj školi i rad kod poslodavca uz naknadu. U ovoj školskoj je 101 renomirani poslodavac u sistemu dualnog obrazovanja, a za novu školsku godinu koja će početi u septembru, se očekuje značajno veći broj.

Takođe, u ovoj godini je oko 280 učenika u dualnom sistemu, a broj novih mjesta za narednu godinu će biti još najmanje toliko. Očekuje i veći broj opština i škola u sistemu dualnog obrazovanja od septembra.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!