Za rješavanje pitanja navodnjavanja

Kako bi poljoprivrednim proizvođačima pomogli da riješe pitanje navodnjavanja na svojim gazdinstvima Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnji bunara i bistijerni za 2018. godinu. Zahtjeve je potrebno dostaviti do 30. juna.

.

„Kroz Javni poziv za dodjelu podrške za 2018. godinu podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele“, kazali su iz ministarstva.

Kao novinu u odnosu na prethodnu godinu navode mogućnost izgradnje novih bistijerni u cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom, posebno u bezvodnim područjima.

Korisnici podrške mogu biti fizička ili pravna lica, koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje investicije.

„Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000€ po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 €/m bunarske bušotine. Podrška, kod novoizgrađenih bistijerni, je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 €/m3 novoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000,00€ po podnesenom zahtjevu“, precizirali su iz ministartsva.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 30. juna 2018. godine.

„U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!