Заједнички против насиља над дјецом

Савјет за права дјетета апеловао је на све чиниоце друштва да се заједничким снагама боре против свих видова насиља над дјецом.

Savjet za prava djeteta

Сједницом Савјета за права дјетета пресједавао је министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић, а како се наводи у саопштењу тог ресора, смрт петнаестомјесечног дјечака П.Ј., била је директан повод за сазивање сједнице.

„У фокус јавности неопходно је ставити питања: како препознати и како реаговати на насиље над дјецом, односно шта је неопходно да свако од нас уради да се насиље спријечи? По принципу хитности, поштовања људских и дјечјих права, радом у најбољем интересу дјетета морамо дјеловати и адекватно реаговати на сваку пријаву насиља, унапређивати програме превенције, да би у потпуности функционисали као систем на који се грађани могу ослонити“, наводи се у саопштењу Министарства рада и социјалног старања.

Позивали су све грађане и грађанке, институције система, организације цивилног друштва, да заједно дјелују, како би спријечили насиље у породици, посебно насиље над дјецом.

„Само заједничким снагама и личним одговорностима, можемо и морамо утицати на спречавање и сузбијање насиља“, наводи се у саопштењу.

Кажу и да је медијска пажња неопходна да укаже на проблеме, да покрене јавност, институције и надлежне органе да брзо и дјелотворно реагују.

„Неопходно је да медији постану свјесни своје одговорности, те да у својим извјештавањима поштују законске одредбе које се односе на заштиту права дјеце на приватност. Приликом извјештавања о догађајима који се односе на дјецу разумљиво је да треба водити рачуна о потреби јавности за информацијом, међутим мора се показати и посебан сензибилитет за заштиту интереса дјетета и непосредно погођених особа“, поручују из ресорног министарства.

Позивају све грађане, организације и институције да на сваки облик насиља реагују.

„Да правовремено пријављујемо насиље, и да се сви заједно боримо за што бољи и мирнији живот наших грађана и за окружење без насиља у којем наша дјеца могу безбрижно одрастати. Не затварајмо очи и не окрећимо главу. Реагујмо!“, закључује се у саопштењу Министарства рада и социјалног старања.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!