Zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama

#SkupštinaCrneGore

Izmjenama Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, propisuje se režim njihovog uvođenja, odnosno raspolaganje imovinom i sredstvima fizičkih i pravih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finansijeri.

Zakon je u skupštinskoj proceduri (Foto: rtcg.me)

Odluku o međunarodnim restriktivnim mjerama donosi Vlada Crne Gore, na predlog organa državne uprave nadležnog za vanjske poslove.

Propisan je mehanizam sačinjavanja predloga nacionalne liste pravnih i fizičkih lista koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finansijeri, kao i kriterujumi na osnovu kojih mogu biti tako označeni.

Predlog nacionalne liste, u skladu sa zakonom kojim se utvrđuju osnove obaveštajno bezbjedonosnog sektora Crne Gore, utvrđuje Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

„Obzirom da partnerske države često dostavljaju spiskove pravnih i fizičkih lica koja su u okviru njihovih nacionalnih procedura označena kao teroristi ili finansijeri terorizma, izmjene i dopune Zakona propisuju i proceduru postupanja nadležnih organa Crne Gore po zahtjevima drugih država“, navodi se u obrazloženju.

Posebno su propisane mjere ograničavanja raspolaganja imovinom i sredstvima za lica kaja se uvrste u nacionalnu listu.

„Ministar finansija će rješenjem, odmah nakon što Vlada Crne Gore neko fizičko ili pravno lice uvrsti u nacionalnu listu, uvesti navedene restriktivne mjere. Licu kojemu je ograničeno raspolaganje imovinom i sredstvima omogućena je sudska zaštita mogućnoošću pokretanja upravnog spora“, kaže se u obrazloženju.

Predviđeno je formiranje stalnog kordinacionog tijela za praćenje i koordinaciju primjene restriktivnih mjera.

Uvedena je i obaveza organa da se podacima, prikupljenim u postupku utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma za označavanje pravnih i fizičkim licima, dodijeli određeni stepen tajnosti.

Zakonom su izmijenjeni članovi koji se odnosi na postupanje po zahtjevu fizičkog ili pravnog lica koje traži da mu se odobri korišćenje odnosno stavi na raspolaganje dio sredstava ili imovine.

„Novim rješenjem o zahtjevu odlučuje Ministarstvo finasija, a protiv rješenja o oslobađanju dijela imovine ili sredstava može se podnijeti tužba Upravnom sudu, koji odlučuju u roku od 30 dana“, kaže se u predloženom zakonu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!