Zakon o partnerstvu nudio bi sigurnost za vanbračne zajednice

Saša-i-Aleksandra-Maksimovski.jpg

Zakon o građanskom partnerstvu nudi pravnu stabilnost i sigurnost ljudima koji žele da žive ili su već u partnerskoj zajednici, poručili su učesnici kampanje u okviru projekta Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

Bračni par Aleksandra i Saša Maksimovski smatraju da je donošenje Zakona o građanskom partnerstvu važno za budućnost Crne Gore.

“Dio naše zajednice postaće pravno vidljiv. Ako partneri žive zajedno, nisu u braku, a žive deset godine zajedno, jedan od njih može da se razboli a da ovome drugome ne bude dozvoljeno da ga obiđe u bolnici i da vodi računa o njemu. Trenutni zakon to ne prepoznaje da u tim situacijama članovi porodice u nekim situacijama donose odluku o zdravstvenoj zaštiti“, ističe Saša.

Prema Aleksandrinim riječima, u slučaju smrti jednog od partnera, onemogućeno je nasljeđivanje toga što se steklo u zajednici.

„Zakon o građanskom partnerstvu nudi pravnu stabilnost i sigurnost ljudima koji žele da žive ili već u partnerskoj zajednici. Moramo razmišljati i o svojoj djeci. Moramo da im ostavimo bolju osnovu i bolju perspektivu za njih same da mogu da budu bolje varijante nas samih“, saglasni su Aleksandra i Saša.

Aktivista za ljudska prava trans osoba Jovan Ulićević ocijenio jeda bi Zakon o građanskom partnerstvu pokazao da je porodica nešto što je za svakoga, a ne samo za, kako je naveo, pojedine ili one koji su privilegovani na određeni način.

Ulićević

„Mislim da je važno da poslanici imaju na umu da su tu oni radi nas i da su tu da bi omogućili da ovo društvo bude bolje mjesto i sigurno mjesto za sve nas. Samim tim, mislim da je važno da se ovaj zakon izglasa zato što će na taj način pokazati da brinu o svim građanima i o svim porodicama jednako“, poručio je on.

Kampanja je započeta u okviru projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ koji su realizovale nevladine organizacije Juventas, Kvir Montenegro i Institut za pravne studije, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

S.B.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!