Zapošljavani nestručni nastavnici bez konkursa

#Društvo #Inpekcija #Kadar #Nepravilnosti #Zapošljavanje

skola-stolice-klupe-tabla.jpg

Od početka godine do 1. novembra Prosvjetna inspekcija je izvršila 347 inspekcijskih pregleda, u toku kojih je utvrdila 113 nepravilnosti, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na zastupljenost nestručnog kadra, zapošljavanje nastavnika, do 30 dana, bez raspisivanja konkursa, zatim bez položenog stručnog ispita i licence za rad, kao i bez sporazuma o dopuni norme časova i o preuzimanju nastavnika.

Inspektori su određene nepravilnosti konstatovali i na crnogorskom Univerzitetu, ali i na privatnim univerzitetima.

“Utvrđene nepravilnosti se odnose i na zapošljavanje nastavnika na Univerzitetu Crne Gore raspisivanjem internih i eksternih oglasa, neposjedovanje valjanog dokaza o stručnoj spremi nastavnika u personalnom dosijeu, podjelu predmeta na nastavnike i razredna starješinstva, upis, prepis i ispis studenata, ocjenjivanje učenika i studenata i izdavanje javnih isprava, prava djece, učenika i studenata, upotrebu udžbenika stranog jezika koje nije odobrio Nacionalni savjet”, navodi se u odgovorima Uprave dostavljenim DN.

Neregularnosti su se, takođe, odnosile i na prava nastavnog i drugog osoblja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, na neispunjavanje osnovnoškolske obaveze, zatim, postupak polaganja popravnog ispita po prigovoru, polaganje razrednog ispita učenika.

“Zatim, naplatu školarine i drugih naknada učenicima i studentima, vjerodostojnost javnih isprava koje izdaju ustanove obrazovanja i vaspitanja, obavljanje pripravničkog staža i stručnog osposobljavanja nastavnika, polaganje stručnog ispita nastavnika, rad organa upravljanja i rukovođenja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja”, navode u Uprave.

Kako ističu, zabilježen je i rad neregistrovanih pravnih i fizičkih lica koja se bave radom sa djecom i učenicima i vođenje propisane evidencije i dokumentacije u ustanovama.

Mediteran da dopuni licence

Uprava za inspekcijske poslove je na osnovu zahtjeva Ministarstva prosvjete vršila kontrolu privatnih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Inspektori su tokom tih kontrola Univerzitetu Mediteran iz Podgorice (organizacionim jedinicama: Pravni fakultet; Fakultet za turizam, MTS i Fakultet za poslovne studije, MBS) naložili da u datom roku obezbijedi dopunu licence.

“U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora i dostavila kopiju Rješenja o izdavanju licence navedenom Univerzitetu, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari. Takođe, Univerzitetu Mediteran iz Podgorice, (organizaciona jedinica: Fakultet za informacione tehnologije) ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na Statut, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Univerziteta i angažovanje saradnice u nastavi, te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, napominju u Upravi.

Problemi sa izdavanjem diploma

Što se tiče Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, inspekcija je utvrdila sporno vođenje evidencije o izdatim diplomama.

“Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi ukazano je na nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje evidencije o izdatim diplomama i vođenje Matične knjige studenata, te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, kazali su u UIP.

Fakultetu za biznis i turizam u Budvi ukazano je na nepravilnosti po pitanju opštih akata.

“Fakultetu za biznis i turizam u Budvi ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na opšta akta Fakulteta i nastavno osoblje te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, dodaju u Upravi.

Kasnili pri raspisivanju konkursa

Organizacionoj jedinici – Fakultetu za strane jezike, Univerziteta Mediteran ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Univerziteta i vođenje Matične knjige, te dat rok za njihovo otklanjanje.

“U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, saopštili su iz UIP.

Takođe, na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran utvrđene su neregularnosti koje su se odnosile na kašnjenje raspisivanja konkursa.

“Organizacionoj jedinici – Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Univerziteta i postupak izbora u akademska zvanja (zbog kašnjenja raspisivanja konkursa), te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari”, rekli su u Upravi.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!