Zašto ćute crnogorski muslimani ?

Objavio: Vladislav Dajković

„Jedan od mojih (većih) geo-političkih promašaja u životu bio je stav da će novi predsjednik, Donald Tramp, promijeniti spoljno-politički kurs Amerike na bolje, a samim tim i cijeli svijet.

Bio sam u zabludi: Američke bombe su postale “great again”, a njihova želja za iskrenim (!) svjetskim mirom, postala je “smaller” nego ikada. Nakon poraza njihove politike u Siriji, nakon dizanja tenzija u (novom) Hladnom ratu sa Sjevernom Korejom, nakon povlačenja iz Pariskog sporazuma i niza drugih neuspjelih politika – Amerika koristi dobri, stari i već oprobani recept: raspaljuje mržnju i zavađa narode daleko od svoje kuće – ovaj put u Palestini. Zvuči poznato?

Šta se zapravo desilo? Prije par dana je odjeknula vijest da je Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela, i time, bez dileme, udario šamar svim muslimanima koji su nastradali, koji stradaju, i koji će nastradati u tom regionu. Nasilje na ulicama Jerusalima je, po svoj prilici, već uzelo maha.

Dakle, uoči pobjede ruske vojske i njenog povlačenja iz Sirije, te nakon decenijskog kvazi-instistiranja na mirnoj podjeli Jerusalima (bastiona 3. religije), Amerika svjesno otvara Pandorinu kutiju novih ratova i stradanja, vodeći se izlizanom, ali tačnom logikom: “gdje se dvojica tuku, treći trlja ruke.”

No, američku “demokratiju” smo (zajedno sa pola svijeta) i mi upoznali, tako da njome i nisam pretjerano iznenađen. S druge strane, ono što me iznenađuje jeste glasno ćutanje crnogorskih muslimana iz vlasti, koji, sada već tradicionalno, ostaju nijemi na stradanje svoje braće-po-vjeri od strane američke čizme.

Umjesto da glasno osude zločine u Palestini, Siriji, Libiji, Iraku – oni ćute zarad parcijalnih privilegija koje im obezbjeđuje (gle čuda!) pro-američka Vlada u Crnoj Gori. Bošnjačka partija ćuti. Savjet muslimana ćuti. NVO sektor ćuti. To su neke stvari koje, naprosto, ne mogu shvatiti.

I dok se, ponavljam, ovdašnji crnogorski muslimani i Bošnjaci prepiru ko će uzeti veći plijen od vlasti koja ih je nekad deportovala iz Crne Gore – hrabri palestinski muslimani se beskompromisno bore za svoju slobodu, čak i po cijenu onog najvrijednijeg – života. Zavidim im na toj hrabrosti.

Podrška slobodnoj Palestini!“

Putin kritikovao odluku Trampa o Jerusalimu

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!