Završena rekonstrukcija: SAD donirale 360 hiljada eura nikšićkoj bolnici

#Društvo #Bolnica #Donacija #IlijaAšanin #MargaretUjehara #Nikšić

19390969_10155442143294712_500794358459428269_o.jpg

U rekonstrukciju Odjeljenja za urologiju i oftamologiju Opšte bolnice u Nikšiću uloženo je oko 360 hiljada eura, a taj projekat realizovan je iz donacije Vlade SAD posredstvom američke ambasade u Crnoj Gori.

Direktor Opšte bolnice u Nikšiću doktor ilija Ašanin ocijenio je da je riječ o veoma značajnom projektu u okviru koga je po najsavremenijim standardima renovirano oko 900 metara kvadratnih prostora Odjeljenja za oftamologiju i urologiju.

“Realizacijom ove donacije Opšta bolnica u Nikšiću, kao najveća takva zdravstvena ustanova u Crnoj Gori, koja svojom 130-godišnjom tradicijom predstavlja ugaoni kamen crnogorskog zdravstva dobila je savremeni prostor za boravak pacijenata i rad zdravstvenog osoblja na tim odjeljenjima“, rekao je Ašanin na svečanosti kojoj su prisutvovali ambasadorka SAD Margaret EN Uehara, predstavnici Ministarstva zdravlja i brojne zvanice .

Prema riječima Ašanina, Crna Gora je zadnjih godina uložila „značajne napore na unaprjeđenju zdravstvenog sistema u cilju stvaranja održive i savremene strukture prilagođene evropskim standardima, a u tom izuzetno važnom poslu, donacije i pomoć prijatelja su od posebnog značaja“.

Ašanin se zahvalio Vladi SAD-a i ambasadorki na „razumijevanju potreba građana Nikšića i Crne Gore i ukupnoj pomoći koja će dodatno učvrstiti prijateljske i partnerske odnose naših država i naroda“.

On je Uehari uručio zahvalnicu, kako je kazao, u ime građana Nikšića i Crne Gore, za podršku u realizacijii ovog projekta.

Ambasadorka SAD Margaret EN Uehara ocijenila je da je između SAD i Crne Gore „snažno partnerstvo koje se potvrđuje i kroz takav projekat koji doprinosi se unaprjeđenju života građana“.


“Ništa me kao ambasadora ne čini tako srećnom kao ovakav događaj kojim nečim značajnim doprinosimo građanima Crne Gore, realizovanog zajedničkim naporima Komande američkih snaga za Evropu, američkom Kancelarijom za odbrambenu saradnju, naše Amabasade i Opštine Nikšić“, rekla je Uehara.

Državni sekretar u Ministartsvu zdravlja Crne Gore Milovan Vujović ocijenio je da će građani Nikšića, Šavnika i Plužina, imati mnogo bolje uslove za liječenje u Opštoj bolnici, dok je ljekarima omogućeno kvalitenije pružanje neophodne zdravstvene usluge.

“Ministarstvo zdravlja ulaže velike napore kroz reforme zdravstvenog sistema, kao i ulaganjem u opremu u svim zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori. Iz kapitalnog budžeta ove godine predviđeno je više od deset miliona EUR za kupovinu nedostajuće opreme, da bi se postigao glavni cilj da pacijent bude zadovoljan“, rekao je Vujović i zahvalio se ambasadi SAD-a što im pomaže u ostvarenju tog cilja.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!