Žrtve ugovorenih brakova nisu upoznate sa svojim pravima

slika-05-17-02-54-45.jpg

Žrtve ranih i ugovorenih dječijih brakova i trgovine ljudima nisu upoznate sa svojim pravima, a jedan od najvažnijih mehanizama za prevenciju tog problema je saradnja institucija, ocijenjeno je na okruglom stolu Crnogorskog ženskog lobija (CŽL).

Izvršna direktorica CŽL i koordinatorka Nacionalnog skloništa za žrtve trafikinga Aida Petrović cijeni da je neophodna saradnja institucija na jačanju prevencije i zaštite.

„Žrtve ranih i ugovorenih brakova, kao i trgovine ljudima i seksualne eksploatacije, moraju biti upoznati sa načinima prevencije i zaštite. Mora se obezbijediti upoznavanje sa pravnim normama, da bi žrtve mogle ostvariti svoja prava kroz institucije sistema i nevladine organizacije (NVO), koji su tu da ih zaštite i podrže“, ocijenila je Petrović na okruglom stolu u PR centru.

Prema njenim riječima, žene žrtve nasilja i trgovine ljudima nisu upoznate sa svojim pravima.

„To su osobe u teškom fizičkom stanju, sa teškim traumama, i one kada dođu kod nas, posebno kada se radi o djeci, budu nepovjerljive i neobavještene o svojim pravima, iako radimo na različitim kampanjama i SOS linijama, koje su stalno dostupne na našim sajtovima i Facebook profilima“, pojasnila je Petrović.

Prema njenim riječima, žrtve imaju strah i stid od porodice i društva, zbog čega se teško odlučuju da pozovu SOS liniju i prijave nasilnika.

„Njihov strah je zaista parališući, uvijek im je u svijesti to da se može desiti nešto loše njihovim bližnjima, posebno ako imaju djecu“, navela je Petrović.

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama smatra da je sklapanje preranih i neodzvoljenih brakova težak oblik kršenja ljudskih prava i prava djeteta.

„U Crnoj Gori se rješavanju ove negativne pojave pristupa sistemski, kroz preduzimanje brojnih koordiniranih aktivnosti od strane većeg broja institucija, posebno na polju prevencije i zaštite ovih osjetljivih kategorija društva“, pojasnio je Ulama.

On je naveo da su preduzete brojne aktivnosti kako bi se podigao nivo svijesti javnosti o tom problemu.

„Strateškim dokumentom za borbu protiv trgovine ljudima je definisana nacionalna politika borbe protiv trgovine ljudima, a među prioritetima je prepoznato i jačanje stručnih kapaciteta državnih instutucija“, ocijenio je Ulama.

Problem dječijih brakova će, kako je kazao, biti u fokusu i u narednom periodu, a potrebno je raditi zajedničkim snagama kako bi se „sačuvalo društvo prava i jednakosti“.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!