„Borba za 15 dolara“ širom SAD

By Balsa Knezevic

0409borba


R
adnici u fast fud restoranima bore se da veliki lanci brze hrane, poput Mekdonaldsa i Burger kinga počnu da plaćaju najmanje 15 dolara po satu.

U toku ove kampanje, više desetina demonstranata privedeno je širom SAD dok su pokušavali da blokiraju saobraćaj.

Organizacije zaposlenih planirale su proteste „Borba za 15 dolara“ (Fight for $15) u oko 150 američkih gradova.

Protesti za povećanje plate u restoranima brze hrane počeli su krajem 2012. godine, a organizatori su promijenili taktiku da svakih par mjeseci organizuju demonstracije koje bi privukle veću pažnju javnosti.

Organizatori su ranije saopštili da planiraju nenasilne proteste građanske neposlušnosti koji bi moglo dovesti i do hapšenja. Ovaj pokret finansijski su podržali veći sindikati. Mnogi radnici u restoranima brze hrane ne zarađuju mnogo više od minimalne nadnice od 7,25 dolara za sat, što iznosi oko 1.250 dolara mjesečno za 40 sati rada nedeljno.

Protest je privukao pažnju medija kao i predsjednika SAD-a Baraka Obame. Nacionalna asocijacija restorana saopštila je da su protesti pokušaji sindikata da „ojačaju svoje članstvo koje se smanjuje“.

U Njujorku je policija najmanje tri osobe s uniformama Mekdonaldsa odvela s Tajms skvera, a 19 je privedno zbog blokiranja saobraćaja. U Detroitu je oko 25 ljudi privedeno zato što nijesu htjeli da se sklone s ulice blizu jednog Mekdonalsdovog restorana.

B92

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!