Novčanu nadoknadu prima 9.170 nezaposlenih

By Predrag Zečević

zzcg


N
ovčanu nadoknadu Zavoda za zapošljavanje mjesečno u prosjeku koristi 9.170 nezaposlenih. Za tu namjenu u prvih šest mjeseci ove godine usmjereno je blizu šest miliona eura.

Broj korisnika različit je po mjesecima, tako da je sa početka godine cifra od 9.674 smanjena za 1.000 na kraju juna, kada je nadoknadu primalo 8.606 nezaposlenih. Nadoknada sada iznosi 77,20 eura, a tzv. mini penzija 100,40 eura.

Nakon prestanka radnog odnosa nezaposlena osoba ima pravo, po osnovu osiguranja za slučaj nezaposlenosti, na isplatu novčane naknade pod određenim uslovima. Uslovi za sticanje prava, ostvarivanje i prestanak, dužina trajanja, visina novčane naknade i ponovno sticanje prava na novčanu naknadu utvrđeni su Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti. Pravo na novčanu naknadu ima osiguranik koji prije prestanka radnog odnosa ima staž osiguranja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci, kojem je radni odnos prestao bez njegove saglasnosti ili krivice i ako se prijavi Zavodu i podnese zahtjev u roku od 30 dana od prestanka rada.

Osnovni kriterijum za utvrđivanje perioda za koje vrijeme nezaposlenom nakon prestanka radnog odnosa pripada novčana naknada je prethodno ostvarena dužina staža osiguranja.

„Minimalni period za koji se isplaćuje novčana naknada iznosi tri mjeseca (za osiguranike sa stažom osiguranja od jedne do pet godina), a maksimalni 12 mjeseci (za osiguranike sa više od 25 godina staža osiguranja). Izuzetak je nezaposleni sa više od 35 godina staža. Njemu pravo na novčanu naknadu traje do ponovnog zaposlenja ili do nastupanja nekog od osnova za prestanak prava na novčanu naknadu – objašnjavaju iz ZZZ.

Kako navode, isto pravo ima roditelj lica koje ostvaruje pravo na ličnu invalidninu, pod uslovom da ima više od 25 godina staža. Takođe, novčana naknada pripada invalidu druge, odnosno treće kategorije, koji nije korisnik privremene naknade po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, bez obzira na ostvareni staž osiguranja, dok čeka na zaposlenje. Novčana naknada iznosi 40 odsto minimalne zarade. Na isplaćene naknade obračunavaju se i plaćaju doprinosi za zdravstveno i penzijsko – invalidsko osiguranje.

Predlogom Zakona o zapošljavanju, usvojenom pred godišnje odmore, predviđeno je da novčana naknada pripada i osobi sa posebnim potrebama, koja je završila obrazovanje u skladu sa Zakonom o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama. Kako je predloženo pravo na novčanu naknadu ovoj kategoriji nezaposlenih osoba pripada dok čekaju na zaposlenje, odnosno do nastupanja nekog od osnova za prestanak prava na novčanu naknadu u skladu sa zakonom.

Nacrtom budžeta ZZZ za 2015. stavka za pasivne mjere, odnosno novčanu naknadu nezaposlenim, u odnosu na ovu godinu povećana je za 500.000 eura, na 12,5 miliona. Razlog je, kako kažu, očekivani porast broja radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom u KAP-u, Boksitima, Pobjedi i dinamičkog povećanja broja korisnika naknade u četvrtom kvartalu godine, po završetku turističke sezone. (Pobjeda)

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!