Prekinuta blokada mljekare „Nika“

By sinisa goranovic

0509nikablokadaok


K
ooperanti nikšićke mljekare „Nika“ prekinuli su blokadu kapija firme i nastavili sa isporukama mlijeka, jer su, prema riječima njihovih predstavnika, spremni da čekaju do kraja mjeseca da im novac bude isplaćen.

Jedan od farmera Dejan Mijatović kazao je da su spremni da čekaju, nakon što su im vlasnik i uprava Nike predočili neophodnu proceduru za realizaciju dogovorenog sa ukrajinskom firmom Tera fud.

“Izvršni direktor Tomislav Žižić kazao nam je da će dio novca do 40 hiljada eura, od oko 150 hiljada koliko se ukupno duguje, biti uplaćen do srijede, zbog čega smo odlučili da sačekamo, nastavimo proizvodnju i prekinemo blokadu“, rekao je Mijatović u ime okupljenih farmera.

Mijatović je naveo da su zahtijevali da se prvi dio novca isplati kooperantima čija je materijalna situacija najteža.

„Ukoliko se novac ne obezbijedi do obećanog novog roka do kraja septembra, pozivamo ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, da nam pomogne u razrješenju situacije“, rekao je Mijatović.

Vlasnik Nike Aleksandar Božović kazao je da će ukrajinska firma Tera fud imati stoprocentno vlasništvo, umjesto, kako je ranije dogovoreno, 66 odsto.

„Odlučio sam da im prepustim i tih 34 odsto uz obavezu da preuzmu cjelokupan dug Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima“, saopštio je Božović.

On je, komentarišući dogovor sa ukrajinskim Tera fudom, kazao da je za potpisivanje kupoprodajnog ugovora neophodno postojanje saglasnosti Crnogorske komercijalne banke (CKB) koja je zbog uzetih kredita stavila hipoteku na imovinu Nike.

„Očekivali smo da u CKB–u mogu u četvrtak da daju saglasnost da bi se ugovor odmah potpisao, ali su nam kazali da to ovlašćenje moraju dobiti od matične OTP banke iz Budimpešte“, objasnio je Božović.

Prema njegovim riječima, CKB je poslala zahtjev u Budimpeštu i ne bi trebalo više ništa da bude sporno, obzirom da dobijaju jačeg finansijskog kreditora.

Božović nije odgovorio na pitanje koliko iznose dugovanja zbog kojih je Nika pod hipotekom, obrazlažući da uz osnovni dug, imaju i redovne i zatezne kamate koje banka treba da obračuna ili da novog ukrajinskog klijenta oslobodi dijela obaveza.

On je saopštio da je Tera fud velika kompanija koju sačinjava više firmi, čija je isključiva djelatnost poljoprivreda i jedni su od najvećih proizvođača pšenice i mlječnih proizvoda.

„Radi se o veoma ambicioznoj kompaniji koja planira velike investicije u mljekari, što je i bio jedan od razloga da im prepustim preostalih 34 odsto vlasništva, jer ih ne bih mogao finansijski pratiti“, kazao je Božović.

Potraživanja 70 kooperanata iznose oko 150 hiljada eura, dok su ukupna dugovanja Nike oko 2,5 miliona. Mljekara Nika duguje do 17 zarada zaposlenima, kojima ni radni staž nije povezan pet godina.

(Mina)

foto:dan.co.me

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!