Svi znamo za Gejtsa, Džobsa, Forda, Pejdža i Šulca. Evo kako su došli do milijardi

By Predrag Zečević

dolarok

Put ka uspjehu nikad nije linearan, već uvijek ima uspona i padova. Svaki uspješan čovjek ima svoju priču, a u svakoj priči postoji presudan trenutak koji ih je učinio onim što su danas.

Ovo su pet planetarno poznatih ljudi čijem uspehu se dive milioni, i priče o njihovom velikom trenutku – bez kojeg za njih nikada ne bismo čuli.

fordHENRI FORD – Do bogatstva uz podrška gradonačelnika: Henri Ford je 1898. patentirao karburator i uspio da osvoji naklonost tadašnjeg gradonačelnika Detroita.

Smjeli i harizmatični Ford, uz podršku gadonalčelnika, uspio je da okupi grupu investitora koji su uložili 150.000 dolara u osnivanje detroitske automobilske kompanije 1899. godine.

Ovu šansu je Ford iskoristio i pokrenuo prvu masovnu proizvodnju automobila na svijetu.

gejtsBIL GEJTS – Ugovor sa IBM-om: 1980. godine, Bil Gejts napušta Harvard i pokušava da se sa svojom malom kompanijom Mikrosoft probije na tržište računara.

Tada je uslijedila njegova šansa – ugovor sa IBM-om.

IBM je želio da napravi jeftini računar, a na Gejtsu je bilo da obezbijedi operativni sistem.

STIV DŽOBS – Sudbonosni ulazak u prodavnicu elektronske opreme: U jesen 1975. godine mladi Stiv Džobs primijetio je da sve više njegovih prijatelja kupuje računare koje sami sklapaju za kućnu upotrebu.

dzobsPitao je svog prijatelja, Stiva Vozniaka da li bi htio da naprave jednu komponentu, koju bi prodavali kompjuterskim zaluđenicima tog vremena po cijeni od 50 dolara.

Od svake komponente, njih dvojica bi imali zaradu od 25 dolara.

Pokušao je da proda gotove komponente jednoj radnji elektronske opreme, međutim ono što mu je vlasnik radnje tada rekao promijenilo je njegov život.

Vlasnik nije želio da otkupi komponente, ali je bio spreman da plati 500 dolara za svaki sklopljen računar, i želio je odmah da naruči 50 komada.

Džobs je iskoristio priliku da zaradi mnogo više novca nego što je prvobitno planirao. Tako je rođen Apple.

pejdzLARI PEJDŽ – Prepoznavanje dobre ideje: Prije 2002. godine Google skoro da nije imao nikakav profit. Sve dok osnivači, Leri Pejdž i Sergej Brin nijesu čuli za sajt Goto.com, koji je osnovao biznismen Bil Gros. Gros je imao nešto što njih dvojica nisu – zaradu.

Na njegovom sajtu kompanije su plaćale da se njihove veb stranice pojavljuju u vrhu pretrage prema određenim ključnim riječima. Koristeći njegovu ideju, Pejdž i Brin su napravili sopstveni mehanizam – i nazvali ga AdWord Select – i Google je počeo da zarađuje novac.

sulcHAUARD ŠULC – Kafići na svakom ćošku: Popularni Starbaks nekada je bio samo uvoznik kafe – sve dok se njegov sadašnji vlasnik Hauard Šulc nije iskrao sa jedne konferencije u Milanu, 1983. godine.

Šetao je gradom, a gdje god da je krenuo nailazio je na kafiće.

Primijetio je da ih samo u Milanu ima oko 1.500, da se nalaze skoro na svakom uglu i da su puni.

Tada je shvatio da je kafa stvorena da se u njoj uživa u društvu. I u njemu se rodila ideja za kafić Starbaks.

Starbaksovi kafići danas su prisutni u 65 zemalja širom svijeta. Međutim, interesantno je da Starbaksa nema u Italiji – zemlji u kojoj se rodila ideja za njegovo stvaranje. (Blic, Biznis insajder)

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!