Tesla motors gradi fabriku akumulatora u Nevadi

By aleksandra stankovic

0509tesla


A
merički proizvođač električnih automobila „Tesla motors“ će u Nevadi izgraditi najveću fabriku za proizvodnju litijumsko-jonskih akumulatora na svijetu, u vrijednosti od 5 milijardi dolara, izjavio je danas Brajan Sandoval, guverner te američke savezne države, prenose Nezavisne.

Pomenuta fabrika će, prema njegovim riječima, donijeti privredi Nevade skoro 100 milijardi dolara u narednih 20 godina, zaposliće direktno 6.500 radnika i još 16.000 indirektno, i povećati bruto domaći proizvod Nevade za 4 odsto, prenosi agencija Frans pres.

„Dogovor sa ‘Tesla motorsom’ će izmijeniti Nevadu zauvijek, pomažući otvaranje na hiljade novih radnih mjesta i ‘ulivajući’ milijarde dolara u našu privredu“, rekao je guverner na ceremoniji sa direktorom ‘Tesle’, Elonom Muskom.

On je dodao da je ovo istorijski dan za Nevadu, kao i da će po izgradnji fabrike to biti najveća i najnaprednija fabrika akumulatora na svijetu.

Nevada se nadmetala sa još 4 države – Kalifornijom, Teksasom, Novim Meksikom i Arizonom, da bude domaćin „Tesline“ fabrike, a po postizanju dogovora sa „Teslom“ obećala je paket poreskih olakšica, vrijedan 1,25 milijardi dolara, u narednih 20 godina.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!