Međa Vuka Manitoga – crnogorski Kineski zid

  Da li ste čuli za Među Vuka Manitoga ?

  Međa Vuka Manitoga je megaltski kiklopski zid iz arhajskih vremena, izgrađen od tesanog kamena dugačak čak 500 kilometara.

  Njegove osnove su dva metra, a na nekim mjestima dostiže čak 3 metra visine. Pruža se od zaleđine Dubrovnika, preko Trešnjeva u Cucima, pored Stubice iznad Nikšićkog polja, preko Brijestova i Prekornice, Ostroške Grede, Zagrača, Pipera, Moračkih planina, Bjelasice, beranske doline, pa prolazi korz andrijevački predio, do Prokledtija, pa preko Meduna u Kučima, zaleđine Podgorice sa Dukljom, pa sve tako do Skadra.

  Međa Vuka Manitoga je mnogo starija od Kineskog zida, a procjene govore najmanje 4.000 godina, a o njenom postojanju svjedoče i zapisi Vuka Karadžića iz 1834. godine, kao i Njegošev odgovor na pitanje Vilema Dušana Lambla, češkog ljekara, patologa, kada je rekao ,,ne znam čemu bi ovaj Kineski zid mogao služiti u Crnoj Gori“.

  Pročitajte još:   "Zarađuje 7,8 milijardi godišnje": Otkriveno na šta troši novac Bil Gejts

  Zid je imao odbrambeni značaj, sa preko stotinu izvora, zdenaca i vode u okapinama, koje postoje i dan danas, raspoređeni na od prilike svakih četiri kilometra.

  Nažalost, dio Međe Vuka Manitoga je uništen, ali na svu sreću, i dalje postoje ostaci, a ozbiljnijim istraživanjem se može još mnogo toga pronaći.

  Gradovi koji se nalaze uz Među su: Igalo sa Sutorinom, Herceg Novi, Risan, Kotor, Budva, Petrovac, Sutomore, Bar, Ulcinj, Tuzi, Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav i Gusinje.

  Naprosto je nevjerovatno da se jedno takvo čudo nije turistički valorizovalo, a danas se za njega malo zna.

  Milija Pajković

  Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

  1 komentar

  1. Lijepo i korisno je čuti o ovakvim neobičnostima. Kako bi bilo lijepo da se i naša država zainteresuje za sebe.

  Comments are closed.