Promovisati Evropu kao destinaciju

  #ŽeljkaRadakKukavičić

  Evropska turistička industrija mora se aktivnije uključiti u marketing, brendiranje i promociju Evrope kao destinacije, čime će doprinijeti potencijalnom povećanju broja posjetilaca sa ključnih tržišta, ocijenjeno je na Generalnoj skupštini Evropske komisije za turizam i putovanja u portugalskom Portu.

  Skupštini ETC-a, koja traje do sjutra, prisustvuje direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, koja je kazala da je Crnoj Gori kroz članstvo u ETC-u pružena mogućnost da se predstavi u okviru Evrope na udaljenim tržištima.

  „Crna Gora kao članica ETC-a ima brojne benefite, kao što je nedavno učešće na sajmu turizma ITB China koji se organizovao prvi put u Kini i okupio je oko 600 izlagača 70 zemalja svijeta“, navodi se u saopštenju NTO.

  Skupštinu ETC-a obilježavaju teme poput prezentacije najnovijih analiza i trendova u turizmu, izvještaji radnih grupa ETC Market Intelligence Group (MIG) i ETC Marketing Group (MKG), odnosno grupa koje se bave istraživanjem tržišta, izradom studija, projekcija i marketingom, usaglašavanjem daljih koraka na izradi marketing strategije za Evropu, viznom liberalizacijom sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i usvajanjem godišnjih planova rada.

  U sklopu ovogodišnje Skupštine, održan je i Privredni forum, u okviru kojeg je Svjetski ekonomski forum prezentovao posljednji izvještaj o globalnoj konkurentnosti i organizovana radionica na temu Konkurentnost u turizmu i putovanjima.

  „Prilikom radionice, a na osnovu izloženih rezultata, prisutni su imali priliku da dobiju uvide u implikacije koje mogu uticati na dalji rad NTO-a, privatnog sektora i kretora politike na nacionalnom i evropskom nivou“, rekli su iz NTO-a.

  Zadatak ETC-a je, kako se dodaje, promocija Evrope i kreiranje jedinstvene turističke ponude, promovišući specifičnosti svake zemlje posebno, a naročito na udaljenim tržištima kao što su SAD, Kanada, Japan, Latinska Amerika i Kina gdje su formirane i radne grupe sa ciljem istraživanja tih tržišta i promocije na istim.

  Crna Gora, odnosno NTO je član ETC od oktobra 2006. godine i od tada je aktivno uključena u rad svih radnih grupa te organizacije.

  Izvor: Radio Televizija Crne Gore

  Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!