Erdogan obećao da će odgovoriti na prijetnje SAD

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, obećao je danas da će odgovoriti na prijetnje SAD-a vezano za američkog pastora u zatočeništvu u Turskoj dok napetost raste između dvije zemlje, saveznice u NATO-u.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

„Loše je usuditi se da Tursku stavite na koljena s prijetnjama koje se odnose na nekog pastora“, rekao je Erdogan na jednom skupu na obali Crnog mora.

„Neka vas je sramota! Želite da zamijenite svoje strateško partnerstvo u NATO-u za jednog sveštenika“, dodao je turski predsjednik.

Endru Branson (50) živi u Turskoj 23 godine, a uhapšen je u decembru 2016.

Pastor je optužen za djelovanje u ime mreže propovjednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana. Obje organizacije Turska smatra terorističkim.

On je 22. jula prebačen u kućni pritvor, ali mu prijeti kazna zatvora do 35 godina ako bude osuđen za terorizam i špijunažu.

Turska je nedavno zamrzla imovinu američkim ministrima kao odgovor na istu mjeru SAD-a.

Uz slučaj sveštenika Bransona, dvije zemlje se spore i zbog hapšenja tri osobe zaposlene u američkom konzulatu u Istanbulu, vojnih aktivnosti Turske na sjeveru Sirije, namjere Ankare da od Rusije kupi raketni sistem S-400, kao i oko turskog zahtjeva da SAD-u isporuče Gulena kako bi mu bilo suđeno za pokušaj puča 2016. godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar