Godinama je bila u tajnoj vezi sa kraljem, a onda je ubio rođeni sin

1377311_profimedia0138732488_ls.jpg

CIA je organizovala prvi susret između slavne glumice Suzan Kabot i kralja Jordana 1959. godine, što je dovelo do njihovog intimnog odnosa, pokazuju do skoro čuvani dokumenti, prenosi Express.hr.

Dokumenti iz istrage o ubistvu predsjednika Džona Kenedija pokazuju da je CIA, u pokušaju jačanja odnosa sa Jordanom, nagovorila bivšeg agenta FBI-a da on dogovori sastanak kralja Huseina i Suzan, piše USA Today.

Par se dobro slagao na večeri u Los Anđelesu koju je organizovao Robert Maheu, koji će kasnije postati važan pomoćnik ekscentričnom preduzetniku Havardu Hjuzu. Agenti su zatim iznajmili kuću na Long Ajlend Biču za kralja Huseina dok je nastavio svoju državnu posjetu i dogovorio da Suzan ostane u obližnjem hotelu u Njujorku.

Glasine govore kako se njihov odnos nastavio dugi niz godina, a Suzan je rodila sina Timotija 1964. godine, za kojeg se mislilo da je Huseinov sin. Iako se nikada nije u potpunosti dokazalo da je kralj Timotijev otac, sve pretpostavke idu u tom smjeru. Da se tako nešto pokazalo istinitim, značilo bi da je Husein varao svoju drugu suprugu Antonet Gardiner sa kojom je bio u braku od 1961. do 1971. godine.

Dokument kriju ime kralja Huseina, ali vrijeme događaja podudara se s posjetom tada 23-godišnjeg monarha SAD-u. Huseinova prva žena, Dina bint Abdul-Hamid, umrla je 1957. i kralj se nije ponovo vjenčao sve do 1961. godine.

Agencija je zadužila Maheua i tada su kontaktirali “istaknutu advokaticu u Los Anđelesu i holivudsku figuru” stoji u dokumentima. Gospodin Maheu je zamoljen da organizuje zabavu za kralja Huseina 3. aprila 1959., navodi se u saopštenju, i tokom ove zabave je upoznao tu prijateljicu. Priča objavljena u Los Anđeles Tajmsu nekoliko dana kasnije navodi da su se kralj Husein i Suzan Kabot susreli na zabavi u kući kalifornijskog naftaša Edvina Pauleja.

Postali su “intimni prijatelji” nakon sastanka u Los Anđelesu, navodi se u dopisu, a kralj je bio zaljubljen u nju pa je želio da se sa njom sretne tokom svog boravka u Njujorku između 14. i 18. aprila 1959. godine.

CIA je tada iznajmila kuću u Long Biču na Long Ajlandu za vrijeme kada je kralj Husein bio u Njujorku, a Suzan je ostala u hotelu Barkli na Menhetnu pod “tajnim imenom”, dodaju agenti u dopisu. Tokom svog boravka u Long Biču, Suzan Kabot je govorila o interesu javnosti koja okružuje njen odnos sa kraljem Huseinom, navodi se u dopisu. Izvještaji u medijima raspravljali su o njenoj jevrejskoj pozadini – Suzan Kabot je rođena kao Hariet Šapiro – što je moglo da predstavlja problem za muslimanskog monarha.

“Nagađala je o mogućim izvorima određenih ličnih podataka koji su procurjeli u javnost”, stoji u dopisu. Osim toga, razgovarala je o njenim dubokim osjećanjima koja je gajila za stranog dužnosnika.

Takođe je spomenula da nije jasno kakvu ulogu je morala da igra kada su je zamolili da prisustvuju zabavi, ali joj je rečeno: “Želimo da pođete s njim u krevet.” Suzan je izjavila da je odbila prijedlog, ali je ipak odlučila da ode na zabavu i zaljubila se do ušiju u “nevjerovatno šarmantnog” kralja.

Kralj Husein je vladao Jordanom sve do svoje smrti 1999. godine od raka.

Ženio se četiri puta, a njegov sin Abdulah, iz drugog braka, ga je naslijedio.

Susan Kabot rođena je kao Hariet Perl Šapiro u porodici ruskih jevreja 1927. godine ali je odrastala kroz osam različitih porodica koje su je usvajale. Na Menhetnu je bila u srednjoj školi kada je otkrila svoju ljubav prema glumi.

Dok je pokušavala da se odluči između karijere u muzici i umjetnosti, radila je kao ilustratorka dječije knjige po danu da bi noću pjevala na Menhetnu. Kabot se udala za svog prvog supruga, Martina Sakera, 1944. godine, ali par se razveo 1951. godine. Njen odnos s kraljem Huseinom bio je predmet brojnih tračeva u brojnim tabloidima.

Opisala ga je kao “najljepšeg čovjeka kojeg sam ikada upoznala”, a par se često susretao nakon tog prvog sastanka, navodi se u članku Los Anđeles Tajmsa iz 1989. godine.

Do 1960. Kabot je prestala da radi na filmu i umjesto toga raspodijelila je svoje vrijeme između uloga na televiziji i u pozorišnim predstavama. Njeno jedino dijete, Timoti Skot Romano, rođen je 27. januara 1964., a pitanje njegovog očinstva ostalo je nerazjašnjeno. Kabot je, kako se piše, rekla prijateljima da je on bio sin engleskog diplomate za kojeg je kratko bila udata – u pokušaju da sakrije činjenicu da je nezakonit. Međutim, Timoti nosi prezime preduzetnika Majkla Romana.

Udala se za njega 1968., a kasnije je usvojio Timotija. Nije se ponovo udala nakon njegove smrti 1983. godine. U godinama prije smrti, njeno mentalno zdravlje se pogoršalo do te mjere da su ona i njen sin živjeli u katastrofalnim uslovima, okruženi novinama koje su bile stare i po nekoliko godina i ostacima hrane.

Navodno je gajila samoubilačke misli i patila od depresije. Suzan je pronađena mrtva u spavaćoj sobi, ležeći preko kreveta u Encinu u Kaliforniji, 10. decembra 1986. godine. Njen je sin, tada sa 22 godine, u početku rekao policiji da je provalnik ubio majku, ali je kasnije otkrio da ju je pretukao šipkom nakon što ga je savladao bijes.

Timoti je prvo optužen za ubistvo, ali optužba je kasnije promijenjena u ubistvo iz nehata. Njegovo suđenje 1989. godine takođe je iznijelo informacije da je njegova majka primala 1.500 dolara mjesečno od čuvara kraljevske riznice u Jordanu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!