Asad neće svjedočiti

sudjenje-e1504780389809-1000x555.jpg

Bivši operativac CIA-e Džozef Asad, neće svjedočiti u predmetu za pokušaj terorističkog napada na dan izbora 2016. godine jer se pozavao na Peti amandman američkog Ustava kojim je propisano da osoba može odbiti da svjedoči ukoliko bi tim iskazom sebe izložila krivičnom gonjenju.

Njemu su, navodno, postavljena četiri pitanja koja su poslata od strane Specijalnog tužilaštva na koje je on odbio da odgovori pozivajući se na pravo da ne mora da svjedoči.

Asad je trebalo da da iskaz u vezi sa dogovorom sa predstavnicima Demokratskog fronta o pružanju bezbjednosnih usluga članovima te stranke nakon glasanja na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Naime, Specijalno državno tužilaštvo posjeduje dokaze koji ukazuju da je Džozef Asad sa višečlanom ekipom, koju je on angažovao, više puta boravio u Crnoj Gori u jesen 2016. godine, a bili su stacionirani na dvije lokacije u privatnim kućama u Donjim Kokotima i Donjoj Gorici.

Riječ je o ljudima sa značajnim iskustvom u obavještajnom radu sa kojima je Asad već sarađivao prilikom brojnih operacija na Bliskom istoku, a imali su zadatak da pruže značajne bezbjednosne usluge Demokratskom frontu, glavnom organizatoru okupljanja ispred zgrade parlamenta nakon glasanja na parlamentarnim izborima. Naime, ova ekipa imala je zadatak da, najkasnije do 10. oktobra, izradi detaljni plan evakuacije nakon planiranih dešavanja i okupljanja pristalica Demokratskog fronta ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Osim plana izvlačenja, napravljena je i šema komandnih mjesta, lokacija na kojima bi trebalo da se nađu nakon što se izazove haos na ulicama Podgorice.

Ekipa koju je angažovao Asad bila je vrlo dobro opremljena i profesionalno obučena: instalirali su uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije; korišćene su posebne mjere zaštite prilikom korišćenja interneta, a za posebnu komunikaciju korišćen je i satelitski telefon.

Za razliku od njega, Brajan Skot izvršni direktor firme Patriot Defense Group (PDG) kojoj se DF obratio tražeći zaštitu i pomoć u evakuaciji ljudi ukoliko im plan nasilnog preuzimanja vlasti ne pođe za rukom već saslušan od strane američkih insitucija, ipak je pristao da svjedoči, a novi termin njegovog saslušanja putem video linka biće uskoro zakazan.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!