BIA je znala za neke Ruse

#SuđenjeZaPokušajTerorizma

Svjedok saradnik Saša Sinđelić u nastavku suđenja za pokušaj terorizma kazao je da je pokušavao na svaki mogući način da pomognem DF-u, da dobiju izbore u Crnoj Gori, pa je i pozivao ljude da ih glasaju. Saopštio je i da Edija (Edvarda Šišmakova) nije pitao odakle mu novac i kako ga donisi, jer se trudio da što manje pita i da izvršava zadatke. Svjedok saradnik je naveo i da su Rusi imali apsolutno povjerenje u njega, kao i on u njih. Saopštio je i da su predstavnici DF-a išli da „dosađuju ruskim komunistima“ i da ih tamo “niko ne podržava“ˇ.

.

10:17 Advokat Radosavljević je pitao Sinđelića zašto se predao agenciji BIA, a ne policiji. U čemu je razlika između policije i BIA“, pitao je advokat. Sinđelić je saopštio da se BIA izmijenila „To više nije ona komunistička agencij… Računajući na to da je došlo do nekih promjena u BIA, ja sam se zbog toga prijavio kod njih. Nema ozbiljnije institucije od nih“, kazao je Sinđelić.

10:05 Sinđelić je ponovio detalje o predaji srpskoj Bezbjednosno informativnoj agenciji (BIA). “Ovim se samo odugovlači sudski postupak“, ocijenio je Sinđelić. Objasnio je i da nije išao u policiju, jer nije imao povjerenja u njih, te da je legitimisan na rampi pri ulasku i zgradu BIA.

Svjedok saradnik je kazao da kada je u BIA pomenuo Demokratski front, oni su pitali za Ruse.

„Kao da me na neki način upozorio, a možda i nije. Ispostavilo se da oni već znaju za Ruse, a znali su i da sam ja pod mjerama nadzora“, naveo je Sinđelić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je prigovorio da je ti odgovori odnose na predkrivični postupak i ne mogu biti predmet ispitivanja.

09:50 Specijalni tužilac Milivoje Katnić prigovorio je na pitanja advokata Dušana Radosavljevića, za koja je kazao da su sugestivna.

„Branilac može da bude samo branilac, ovdje su branioci svjedoci“, kazao je Katnić. Branilac može da bude svjedok, ali on onda gubi status advokata. „Zbunjuju ga“, kazao je Katnić.

Nakon toga neki advokati su govorili sa mjesta, pa je sutkinja Suzana Mugoša kaznila advokata Miroja Jovanovića i Đorđa Bulatovića sa po 500 eura.

09:44 On kaže da su predstavnici DF-a išli u Rusiju da „dosađuju ruskim komunistima“. „Tamo njih niko ne podržava“, kazao je Sinđelić. „Tamo ko god da ode iz Srbije i Crne Gore oni gledaju da ispoštuju svakog“.

09:40 Sinđelić je saopštio i da ne može da se sjeti datuma kada je saslušan kod tužioca. Tada su mu pokazane fotografije i neki snimci. „Naravno da sam na tim fotografijama prepoznao Edija (Edvarda Šišmakova“, kazao je Sinđelić. Naveo je i da je bio zbunjen, jer je na nekim fotografijama Edi bio u uniformi, vidjelo se kaže da je u pitanju ruska uniforma.

Kazao je i da nije pitao Edija odakle mu novac i kako ga je prebacivao. „Ja sam gledao da što manje pitam i da što manje guram nos gdje ne treba, ono što sam mogao ja sam uradio da se pomogne rusko-srpska stvar“, kazao je Sinđelić.

09:35 Na pitanje da li je dan pred izbore 15. oktobra 2016. imao kontakte sa nekim iz Crne Gore, osim Velimirovovića i Dikića Sinđelić je kazao da ne može da se sjeti. Na pitanje da li se na dan izbora čuo sa nekim iz Crne Gore Sinđelić je ponovio da je zvao ljude koji su uhapšeni. On je kazao da ne može da kaže da li je još nekoga zvao tog dana.

„I danas ne mogu da uhapse neke ljude, jer je sve rađeno kako treba. To je ostatak od ovih 500 ljudi koji su poslati u Crnu Goru“, kazao je Sinđelić.

09:30 Svjedok saradnik je kazao i da je slikao opremu koju je kupovao, ali da mu je Edi govorio da to ne treba da čini jer mu vjeruje.

„Rusi su imali apsolutno povjerenje u mene kao i ja u njih, rekao mi je da ja to pogledam fotografije sa oružjem i da se to izbriše“, kazao je Sinđelić.

09:25 Odogovarajući na pitanje advokat Dušana Radosavljevića, kazao je da je „na mali crni telefon“ imao jedan poziv.

„Ja sam milslio da je Rus, neko je pitao na srpskom „ko je to“, ja sam ukapirao da to nije on, pa sam na ruskom odgovarao, mislim da je bila greška“, kazao je Sinđelić i dodao da taj poziv nema veze sa ovim slučajem te da nije ranije pominjao taj poziv, jer ga niko nije ni pitao.

09:20 Sinđelić je ponovio da je od Edija dobio odobrenje da se sastane sa Pajom Velimirovićem i da nikoga drugog nije o tome obaviještavao.

09:11 Sud je kaznio svjedoka saradnika sa 500 eura zbog uvrede koje je uputio advokatu Miroju Jovanoviću. “Ova lopurda koja je pokrala pola Novog Sada..“, rekao je Sinđelić.

Sinđelić je kazao i da je pozivao ljude da glasaju DF po spisku iz sveske koji je imao. Nije mogao da se sjeti nijednog imena tih ljudi, jer kako je naveo te ljude nije poznavao dobro.

„Meni je sada žao što sam te ljude zvao“, kazao je Sinđelić.

09:08 „Ja sam javno pozivao ljude preko interneta da glasaju za DF“, kazao je Sinđelić odgovarajući na pitanja advokata. Lica koja je kako kaže na takav način pozivao ili telefonom, nijesu znali za planove. „Nisam im rekao preko telefona da idu i ruše“, kazao je Sinđelić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!