Državljanin CG uhapšen zbog ratnih zločina

#RatniZločin #ČedomirBorojević

Zbog sumnji da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, u pritvor Policijske uprave splitsko-dalmatinske priveden je 54-godišnji bivši oficir bivše JNA Čedomir Borojević, državljanin Crne Gore i Hrvatske, prenosi Jutarnji.hr.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Borojević je uhapšen na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, na osnovu raspisane potjernice PU šibensko-kninske, a nakon što je pritvoren, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu donijelo je rješenje o sprovođenju istrage, piše hrvatski portal.

Istražni sudija splitskog Županijskog suda prihvatio je zahtjev i Borojeviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da mi mogao pobjeći. No, omogućeno mu je da se brani sa slobode ukoliko plati kauciju u iznosu od 300 hiljada kuna.

Jutarnji.hr navodi da se Čedomir Borojević, inače, penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA, sumnjiči da je tokom napada JNA na Šibenik od 16. do 18. septembra 1991. godine, kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA prenosio zapovijesti posadi patrolnog čamca da se napadne Šibenik bez biranja ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Prema njegovim zapovijestima, iz vojnog broda je otvorena paljba iz topova tipa Bofors kalibra 40 milimetara i teških strojnica kalibra 20 milimetra, te je došlo do ugrožavanja život građana i velikih materijalnih oštećenja stambenih i privrednih objekata.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!