Ima li dvostrukih aršina u istragama?

#ZloupotrebaSlužbenogPoložaja #SpecijalnoTužilaštvo

Posljednjih godina u Crnoj Gori policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsila više osoba, političara, čelnika opština, koji su bili osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja. S druge strane, postoje slučajevi kada protiv osimnjičenih za isto krivično djelo nijesu primjenjivane iste mjere. TVCG je istraživala da li se primjenuju dvostruki aršini u zavisnosti od političkog ili nekog drugog svojstva osumnjičenih.

Screenshot TVCG

Zbog zloupotrebe službenog položaja, u Crnoj Gori je posljednjih godina uhapšeno više gradonačelnika po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Policija je hapsila od Budve do Berana. Tako je u decembru 2010. uhapšen tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, četiri godine kasnije, još jedan čelnik budvanske Opštine, Lazar Rađenović, u septembru naredne, bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, a u martu ove godine, bivši predsjednik beranske Opštine, Vuka Golubović.

Da status osumnjičenog ima još jedan bivši gradonačelnik, ovog puta Podgorice, Miomir mugoša, potvrđeno nam je iz Dpecijalnog tužilaštva. Naredba o sprovođenju istrage donijeta je za slučaj “Carine”. Mugoša je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, ali postoji razlika, u odnosu na pomenute gradonačelnike koji su sumnjičeni za to krivično djelo – oni su bili uhapšeni.

„Događa se u praksi da funkcija jednog lica koji je osumnjičen ili okrivljen ili optužen za neko krivično djelo ima prevagu nad ostalim ovim krivično pravnim elementima – ako je neko političar funckioner bilo što, on ne bi trebao da trpi iz te pozicije određene privilegije“, kazao je za TVCG advokat Branislav Lutovac.

Dodaje da svaki slučaj ima svoje specifičnosti, ali da profesija i lična svojstva osumnjičenog ne smiju biti ispred načela pravičnosti.

„Znači da se ne primjenjuje pravo parcijalno ad persona nego da se na sve učesnike u postupku postupa na jednaki način“, nagalšava Lutovac.

Predsjednika plavske Opštine, Orhana Šahmanovića, Viši sud je u martu ove godine osudio na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, tu odluku preinačio je Apelacioni sud i vratio je prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

„Mislim da ne treba da ima dvostrukih aršina, jer kao predsjednik Opštine i predsjednik stranke sam govorio da ne tražim da budem privilegovani predsjednik“, kaže je Šahmanović.

Na jednak način ni mediji ne tretiraju iste slučajeve. Dok neko sa statusom osumnjičenog ne zadobije ni vrijednost pomena, drugi kao Šahmanović budu, kako kaže, već osuđeni.

„Ja sam imao jedan linč, medijski linč. Po pet minuta je u njihovim informativnim emisijama bila informacija o tome kako jedan kriminalac pod znaicima navoda O.Šahmanovic oslobodio investitora za dvije hiljade i sto eura“, priča Šahmanović.

Specijalno tužilaštvo pitali smo zašto se različito postupa u odnosu na osumnjičene gradonačelnike, za ista krivična djela. Zašto neko bude uhapšen a drugi ipak ne, odgovor nijesmo dobili.

Your browser does not support the video tag. Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!