Ispituju 190 osoba zbog malverzacija u BD

#SpecijalnoDržavnoTužilaštvo

Specijalno državno tužilaštvo vodi finansijske istrage u pet predmeta, protiv 190 osoba, zbog sumnje da su u budvanskim slučajevima na nezakonit način stekli imovinu.

Tužilaštvo provjerava poslove budvanske Opštine (foto: AA)

Samo u jednom predmetu obuhvaćena su 74 pravna i fizička lica. Kako je pojasnila Unković-Maljević, u predmetu ,,Zavala“ vodi se finansijska istraga protiv 37 osobe, a u slučaju ,,Automoto društvo“ protiv 25, dok su u predmetu ,,Akva park“ pod lupom tužilaštva finansije osam osoba.

U slučaju nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Košljun, vodi se finansijska istraga protiv 46 fizičkih i pravnih lica.Unković-Maljević je kazala da Specijalno državno tužilaštvo od formiranja, u julu 2015. godine, u radu ima 11 predmeta koji se odnose na finansijske istrage.

„Češljanje“ poslova budvanske opštine tužilaštvo je otvorilo slučajem izgradnje fabrike za desalinizaciju vode na Zavali. Zbog sumnje da su gradsku kasu oštetili za 802.300 eura, krajem 2010. godine lisice na ruke stavljene su tadašnjem gradonačelniku Rajku Kuljači, njegovom zamjeniku Draganu Maroviću, poslaniku Đorđu Pinjatiću i još deset osoba.

Šest godina kasnije, 17. decembra pretprošle godine, lisice na ruke su stavljene visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću.

Prema sporazumnom priznanju krivice koji je potpisao sa Tužilaštvom, Marović je priznao da je kao šef kriminalne organizacije dirigovao poslovima kojima je budvanska opština oštećena za više miliona eura. Iako je odmah nakon hapšenja negirao krivicu, Marović je još u martu prošle godine krenuo u pregovore o priznanju krivice.

Dva i po mjeseca kasnije, on je, poslije šestomjesečnog pritvora, potpisao dva ugovora koji ga obavezuju da u zatvoru provede ukupno četiri godine i četiri mjeseca i da plati 100.000 eura u humanitarne svrhe.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!