Iz crnogorskih zatvora pobjeglo 20 osuđenika

Iz zatvora u Spužu i Bijelom Polju u posljednje dvije decenije pobjeglo je dvadeset zatvorenika koji su izdržavali višegodišnje zatvorske kazne zbog izvršenja teških krivičnih djela.

Foto: „Bjegunci morali imati pomoć kako iznutra, tako i spolja“ (foto: rtcg.me)

Prema podacima Ministarstva pravde, iz bjelopoljskog zatvora je u tom periodu pobjeglo ukupno 11 zatvorenika.

Neki su kasnije uhapšeni, dok se za pojedine nikada nije saznalo kako su se domogli slobode, piše Dan.

Predstavnik Građanske alijanse, Zoran Vujičić, rekao je da ne postoji nijedan zatvor u svijetu koji je sto odsto bezbjedan, ali je veoma važno da u zatvoru postoje svi sistemi i protokoli koji će osigurati da bezbjednost buce stabilna.

“Za naš zatvorski sistem karakteristično je da su zatvorski službenici preopterećeni, uz plate koje nisu u skladu sa odgovornostima i rizicima koje taj posao nosi”, kazao je Vujičić za Dan.

On je podsjetio da su u poslednjim incidentnim situacijama kada su zatvorenici pobjegli iz zatvora službenici koji su bili odgovorni za to bili procesuirani.

Kako je dodao Vujičić, nesumnjivo je da su bjegunci iz spuškog i bjelopoljskog zatvora morali imati pomoć kako iznutra, tako i spolja, ali je, prema podacima Ministarstva pravde, u svega dva slučaja utvrđena odgovornost određenih službenika ZIKS-a i oni su sankcionisani odgovarajućim mjerama.

“Problem je to da službenici do kraja nijesu informisani kako treba reagovati u pojedinim situacijama. Još jedan od problema je pitanje nedostatka informacija koje nose mogućnost bjekstva i nediscipline”, ocijenio je Vujičić.

Kriminolog Velimir Rakočević smatra da je najvažniji operativni rad službenika za preventivnu bezbjednost i zaštitu.

“Uprava zatvora, u saradnji sa policijom, u svakom trenutku mora imati informaciju o tome da li se priprema bjekstvo, pobuna ili sukob u zatvoru”, naveo je Rakočević.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar